În societatea actuală, obsedată de un stil de viață cât mai sănătos, părinții dezvoltă un sentiment de vină dacă nu oferă copiilor lor o dietă bogată în fibre provenite din fructe și legume. Însă, în cazul copiilor mici, ce este prea mult chiar strică.
Specialiștii dieteticieni avertizează că o cantitate prea mare de fibre și prea mică de grăsimi poate provoca o reducere a nivelului de vitamine din organism în cazul copiilor cu vârsta sub cinci ani.
Experții spun că micuții din această grupă de vârstă au necesități nutriționale diferite față de copiii școlari, pentru că organismul lor nu poate face față unor cantități mari de legume și fructe.
Porții prea mici.
Avertismentul medicilor britanici vine după ce au fost făcute publice rezultatele unui studiu efectuat în creșe și grădinițe: majoritatea porțiilor de mâncare servite copiilor erau prea mici. Doar 30% dintre instituții furnizau mese care să conțină cantitatea potrivită de calorii.
Sarah Almond, dietetician pediatru, care a analizat rezultatele acestui studiu, a spus: „Ne așteptam să descoperim că aceste instituții servesc copiilor mese prea bogate în calorii, grăsimi saturate și sare și sărace în legume și fructe”.
„Am descoperit, în schimb, că majoritatea creșelor au trecut în cealaltă extremă, oferind mese prea sărace în calorii, grăsimi saturate și nesaturate și prea bogate în legume și fructe”, a adăugat aceasta.
Au nevoie de energie.
Copiii mici riscă astfel să sufere de deficiențe de dezvoltare, a concluzionat specialistul.
Almond, care este și lector la Universitatea Brighton, a spus că micuții cu vârsta sub cinci ani au nevoie de alimente care oferă energie multă, împărțite în mai multe mese mici, de-a lungul întregii zile.
O dietă prea bogată în fibre provenite din fructe și legume poate inhiba capacitatea organismului de a absorbi alți nutrienți, inclusiv minerale importante, precum fierul, esențiale pentru creștere, dar și pentru dezvoltarea sistemelor sangvin și imunitar.
Fibrele oferă copiilor o senzație rapidă de sațietate, împiedicându-i să consume ulterior caloriile de care au nevoie pentru creștere.
Extrema cealaltă.
„Pentru că un număr semnificativ de copii stau la creșă 12 ore zilnic, hrana primită în aceste instituții este foarte importantă”, a declarat Almond pentru cotidianul Observer. Spre deosebire de școli, în Marea Britanie nu există un set de reglementări în ceea ce privește hrana oferită în creșe și grădinițe.
Neil Leitch, de la Pre-School Learning Alliance, spune că aceste instituții „se concentrează prea mult asupra mesajului de a se consuma cinci porții de fructe și legume zilnic”.
„Conținutul nutrițional al meselor copiilor foarte mici constituie o chestiune științifică, iar creșele nu au cunoștințe bogate despre caloriile vitale, grăsimi, carbohidrați, zaharuri, proteine, vitamine și minerale”, a adăugat acesta.
Alt studiu.
Un studiu separat, efectuat tot în Marea Britanie, indică faptul că mamele cumpără în prezent mai multe fructe și legume și cantități mai mici de ciocolată și chipsuri pentru copiii lor.
Coșul de cumpărături conținea cu aproape 10% mai multe alimente sănătoase la sfârșitul studiului, care a durat un an, și cu aproape 5% mai puține gustări bogate în zahăr și grăsimi.
La studiu, realizat de compania de produse alimentare Crosse & Blackwell, au participat 500 de familii cu copii cu vârste sub 16 ani.