Copiii care știu să citească de timpuriu au un avantaj major



Copiii care învață să citească de timpuriu vor fi mai inteligenți, comparativ cu cei care deprind cititul mai târziu, a arătat un studiu pe gemeni identici.
Studiul, publicat în jurnalul Child Development, a fost realizat de cercetători de la University of Edinburgh și King’s College London.
Cercetătorii au studiat 1.890 de gemeni identici, evaluând capacitatea acestora de a citi corect și măsurând coeficientul de inteligență la vârstele de 7, 9, 10, 12 și 16 ani.
Deoarece fiecare pereche de gemeni identici avea în comun atât genele, cât și mediul în care crescuse – aceeași familie – orice diferență dintre ei în ceea ce privește cititul provenea din experiențele pe care nu le avuseseră în comun, de pildă existența unui anumit învățător pentru unul dintre gemeni sau a unui anumit grup de prieteni, care încuraja cititul.
Deosebirile apărute de timpuriu între gemeni în ceea ce privește cititul erau legate de diferențe privind gradul de inteligență, mai târziu în viață, au constatat cercetătorii. Diferențele se regăseau atât în ceea ce privește inteligența verbală (măsurată prin teste de vocabular,de exemplu), cât și inteligența non-verbală (evaluată prin teste de logică).
Rezultatele indică faptul că măsura în care indivizii umani știu să citească la vârste mici afectează dezvoltarea intelectuală. Dacă, așa cum indică rezultatele, capacitatea de a citi de mic determină o inteligență mai dezvoltată, atunci implicațiile pentru educație sunt clare, spun cercetătorii: copiii trebuie stimulați și ajutați să învețe să citească devreme, poate chiar înainte de vârsta de 7 ani.
Sursa: Science Daily



Recomandări

Acuzații grave aduse de un silvicultor, după ce locuința de serviciu i-ar fi fost spartă și s-au scris mesaje de amenințare pe pereți

Acuzații grave aduse de un silvicultor, după ce locuința de serviciu i-ar fi fost spartă și s-au scris mesaje de amenințare pe pereți