Copiii care au o dietă alimentară sănătoasă au rezultate mai bune la școală, potrivit rezultatelor unui studiu realizat în Noua Scoție, Canada, publicat în numărul de pe aprilie a Journal of School Health, informează Reuters.
Elevii care aveau o dietă ce conținea cantități potrivite de fructe, legume, proteine, fibre și alte componente sănătoase prezentau mai puține probabilități de a obține rezultate proaste la testele de cultură generală, potrivit profesorului Paul J. Veugelers, de la Universitatea din Alberta, Edmonton, coordonator al studiului.
Deși există de mult timp presupunerea că o dietă sănătoasă este, în general, importantă pentru performanțele școlare, s-au realizat puține studii care să trateze această asociere, spune Veugelers.
La studiu au participat 4.589 de elevi de clasa a cincea. 875 (19,1%) dintre aceștia nu au obținut note de trecere la un test de cultură generală elementară.
Cu cât obiceiurile alimentare ale elevilor erau mai bune din punct de vedere calitativ și al variației, cu atât probabilitățile de a obține rezultate proaste la teste erau mai mici, spun cercetătorii. Rezultatele au rămas valabile chiar și după ce s-au luat în calcul datele privind veniturile familiei, educația, școala și sexul.
O dietă bogată în fructe și legume și săracă în grăsimi a fost, de asemenea, asociată cu rezultate bune la învățătură.
Până recent, Veugelers și echipa sa de cercetători s-au concentrat mai ales asupra importanței micului dejun, dar și asupra efectelor negative ale foamei și malnutriției.
Rezultatele noului studiu vin în sprijinul ideii că nu numai micul dejun este important pentru obținerea unor rezultate bune la învățătură, ci și celelalte mese din timpul zilei, au spus cercetătorii.