Copiii care suferă de intoleranță la produsele lactate ar putea dezvolta o toleranță față de aceste alimente cu ajutorul unei terapii combinate, ce constă în administrarea unui medicament antialergic și o creștere graduală a expunerii la lapte, denumită senzitivizare, relatează ivillage.com.
Aproximativ 3 milioane de copii din Statele Unite sunt alergici la un anumit aliment. Intoleranța la produsele lactate reprezintă una dintre cele mai comune alergii alimentare întâlnite la copii, afectând circa 2,5% din totalul copiilor mai mici de trei ani.
Tratamentul bazat doar pe senzitivizare – expunerea copiilor la cantități mici, dar care cresc gradual, de alimente la care ei sunt alergici – are adeseori succes. Însă acesta este un proces lent care conține în plus riscul de a provoca reacții alergice.
Căutând metode mai rapide și mai sigure de tratament, medicii de la Harvard Medical School și Children’s Hospital din Boston au testat pe un grup mic de copii o abordare duală – senzitivizarea dublată de administrarea de Xolair (omalizumab), un medicament care blochează acțiunea proteinei Imunoglobulina E (IgE), o substanță sintetizată pe cale naturală în organism, care provoacă uneori reacții alergice. Rezultatele acestui studiu au fost prezentate, luni, la San Francisco, la conferința anuală organizată de American Academy of Allergy, Asthma and Immunology.
Experții consideră că studiul prezentat la această conferință ar trebui considerat ca un studiu preliminar, deoarece el nu a fost încă validat de o serie de teste riguroase, clasice, care apar de regulă în publicațiile medicale.
În cadrul acestui studiu preliminar, copii testați au primit mai întâi câteja injecții cu Xolair. Pe parcursul următoarelor 10 săptămâni, ei au fost expuși în mod gradual la cantități tot mai mari de lapte, continuând tratamentul cu acest medicament. Apoi administrarea de Xolair a fost întreruptă, însă desenzitivizarea – sub forma includerii în dieta zilnică a 60 de mililitri de lapte – a continuat încă opt săptămâni.
Toți copii incluși în acest studiu au urmat un tratament complet, iar medicamentul Xolair a acționat ca o „pătură de protecție”, a explicat Kari Nadeau, medic la Stanford University School of Medicine, coautor al studiului.
„Fără acest tratament, circa 20% din persoanele care încep imunoterapia orală renunță la această terapie, în parte din cauza reacțiilor alergice de intoleranță ce apar la începutul tratamentului”, a explicat Kari Nadeau.
La finalul studiului, nouă dintre cei 11 copii testați au putut să consume până la 325 de miligrame de produse lactate în fiecare zi fără a suferi reacții alergice.