Grupul Alcoolicilor Anonimi ”Speranța” Suceava împlinește 15 ani de activitate, iar aniversarea va fi marcată de organizarea, la Suceava, a Convenției Naționale a Asociației Biroul de Servicii Generale ale Alcoolicilor Anonimi din România. Evenimentul va avea loc în perioada 20-22 mai a.c., la hotelul Albert.
Grupul Alcoolicilor Anonimi din Suceava are câteva zeci de membri, bărbați și femei, care se întâlnesc de trei ori pe săptămână. Au în comun consumul timpuriu de alcool, din copilărie, adolescență sau primii ani ai maturității, pentru a învinge timiditatea, pentru a fi acceptați de grup, a socializa sau pentru că au în familie alcoolici. La un moment dat, ei sau familia lor au decis să renunțe la alcool și au venit la grupul Alcoolicilor Anonimi (AA) din Suceava. Aici își împărtășesc experiența, puterea și speranța, cu scopul de a-și rezolva problema comună și de a-i ajuta și pe alții să se însănătoșească de pe urma alcoolismului.
Singura condiție pentru a deveni membru AA este dorința de a nu mai bea
Singura cerință pentru a deveni membru AA este dorința de a înceta băutul. Nu se percep cotizații, taxe de înscriere și nu se acceptă sponsorizări. Grupul se finanțează prin contribuții proprii. Nu este afiliat nici unui cult religios, nu sprijină și nu contestă nici o cauză. Scopul este acela de a rămâne abstinenți și de a-i ajuta pe alți alcoolici să ajungă la abstinență.
În cadrul grupului, abstinența se marchează cu medalioane, practică ce vine din istoria Asociației Alcoolicilor Anonimi din SUA. Unul dintre fondatorii grupului AA, Clarence H. Snyder, din Cleveland, a început să poarte un medalion de argint din ziua în care a băut pentru ultima oară, 11 februarie 1938. La trecerea unui nou an de abstinență făcea o gaură în medalion. La moartea acestuia, medalionul a avut 46 de găuri. În cadrul asociației AA, dăruirea de medalioane pentru abstinență se datorează unei călugărițe, Sora Ignația. Ea dăruia bețivilor care aveau 5 zile de nebăut, după ce plecau din spital, un medalion cu ”Sfânta inimă a lui Iisus Hristos”, spunându-le că acesta reprezenta un angajament către Dumnezeu, către AA și recuperare, și că dacă aveau să bea, atunci aveau responsabilitatea de a-i returna înainte medalionul.
Grupul Alcoolicilor Anonimi Suceava poate fi contactat la adresa de e-mail speraasv@yahoo.com. Mai multe informații despre AA și AA Suceava se găsesc pe pagina www.alcooliciianonimi.ro.