Lefuri mai mari

Controverse cu privire la creșterile salariale din învățământ



Prof. Traian Pădureț, liderul Uniunii Județene a Sindicatelor „Pro-Educația” Suceava
Prof. Traian Pădureț, liderul Uniunii Județene a Sindicatelor „Pro-Educația” Suceava

Angajații din învățământ vor primi lefuri mai consistente, în această lună aceștia urmând să încaseze salarii în medie cu 15% mai mari comparativ cu cele primite în luna ianuarie 2017. Salariile din această lună sunt aferente lunii ianuarie, de această majorare beneficiind și personalul auxiliar și nedidactic din școli.
În medie, profesorii vor primi majorări cuprinse între 200 și 400 de lei, personalul de conducere – 200 de lei, secretarii-șefi vor beneficia de o creștere cu circa 300 de lei la salariu, iar contabilii-șefi – 50 de lei.
În ciuda acestor creșteri importante, liderii sindicatelor din educație atrag atenția asupra faptului că majorările salariale sunt mai mici în realitate din cauza faptului că sporurile angajaților din învățământ sunt calculate prin raportare la salariul de bază din luna decembrie 2016, și nu la cel actual.
Prof. Traian Pădureț, liderul Uniunii Județene a Sindicatelor „Pro-Educația” Suceava, a menționat că „după ce colegii noștri au primit certitudini din partea reprezentanților Guvernului că salariile vor crește în medie cu 15% de la 1 ianuarie 2017, în realitate nu se întâmplă acest lucru. Mai exact, programul de calcul al salariilor Edusal stabilește valoarea sporurilor și îndemnizațiilor (gradație de merit, spor de dirigenție, titlu științific de doctor, spor de stabilitate) raportându-se la luna decembrie 2016, și nu la luna ianuarie 2017, rezultând o valoarea mai mică a creșterilor salariale anunțate”. Pădureț a mai adăugat că Federația „Spiru Haret”, la care s-a afiliat și Sindicatul „Pro-Educația”, a transmis Ministerului Educației să facă demersurile necesare în vederea modificării programului Edusal, astfel încât modalitatea de calcul să se modifice în favoarea salariaților din sistem.
„Se mai ciupește din drepturile celor din învățământ. Este eronat ca pentru luna ianuarie toate sporurile și indemnizațiile să fie calculate în funcție de un salariu mai mic față de cel actual”, a mai completat Pădureț.
Drepturi salariale prejudiciate
La rândul său, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, prof. Giani Leonte, a arătat că în actul legislativ se menționează expres că se majorează salariile, de la 1 ianuarie 2017, în medie cu 15% din salariile de bază, însă aplicația Edusal nu permite calcularea sporurilor și indemnizațiilor la salariile de bază majorate de la 1 ianuarie 2017, ceea ce este o contradicție flagrantă cu prevederile HG nr. 38/ 2017. În acest fel, creșterile salariale sunt nesemnificative pentru personalul didactic care beneficiază de sporurile legale cuvenite și, astfel, sunt prejudiciate grav drepturile salariale care se cuvin personalului didactic”. Acesta a mai menționat că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a sesizat ministerul de resort cu privire la aceste nereguli.
De menționat că la salariul de bază se pot acorda următoarele sporuri și indemnizații: indemnizație pentru învățământul special (15%), gradație de merit (25%), spor de dirigenție (10%), spor pentru predare simultană pentru două, trei sau patru clase (7%, 10% sau 15%), spor pentru angajații care își desfășoară activitatea în localități izolate (20%), spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare (15%).


Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava
Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava
Prof. Traian Pădureț, liderul Uniunii Județene a Sindicatelor „Pro-Educația” Suceava
Prof. Traian Pădureț, liderul Uniunii Județene a Sindicatelor „Pro-Educația” Suceava


Recomandări