Sanitar-veterinari

Controale și amenzi pentru nereguli în piețe, restaurante, magazine și supermarketuri



Doctorul Leon Postolache, directorul executiv adjunct al DSVSA Suceava
Doctorul Leon Postolache, directorul executiv adjunct al DSVSA Suceava

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava efectuează în această perioadă acțiuni de control intense pe linia siguranței alimentelor, pe fondul creșterii comerțului și a consumului din perioada sărbătorilor de Paști. Au fost constatate și nereguli în piețe, restaurante, magazine și supermarketuri, fiind aplicate avertismente, dar și amenzi unde au fost nereguli mai grave.
În piețele agro-alimentare au fost date până acum două amenzi, în valoare de 1.200 de lei, pentru lipsa carnetelor de sănătate și etichetare necorespunzătoare. La restaurante au fost aplicate trei amenzi, în valoare de 3.200 de lei, pentru etichetare necorespunzătoare, lipsă probe meniul zilei și lipsa acțiunilor la zi de deratizare, dezinfecție și dezinsecție.
În magazine alimentare au fost date trei amenzi, în valoare de 4.600 de lei, pentru lipsă grafice temperatură, depozitare incorectă, lipsa acțiunilor de deratizare, dezinfecție și dezinsecție și comercializare în spații neautorizate.
Controale s-au desfășurat și la supermarketuri, fiind constatate nereguli legate de documente de proveniență incomplete, depozitare incorectă și lipsă termogramă de transport și fiind aplicate trei sancțiuni, de câte 4.600 de lei fiecare.
Cantități importante de pește confiscat
Doctorul Leon Postolache, directorul executiv adjunct al DSVSA Suceava, a subliniat că s-au făcut controale și în laboratoare de cofetărie/patiserie, în depozite alimentare, dar și la pescării. În cadrul controalelor la pescării, inspectorii sanitar-veterinari au confiscat trei loturi de pește (în total 178 kg de pește) fără documente de proveniență. Conform procedurilor, cantitățile de pește au fost trimise spre unități de incinerare.
Directorul Leon Postolache a subliniat că acțiunile de control continuă pe parcursul întregii săptămâni.
Patru centre de sacrificare a mieilor, aprobate de sanitar-veterinari
El a mai arătat că în județ s-au autorizat patru centre de sacrificare a mieilor, la care se asigură supraveghere sanitar-veterinară și respectarea procedurilor de igienă și salubritate a carcaselor. Două centre de sacrificare sunt în Suceava, la crescătorii Aurel Donceanu și Mihai Stoleriu, unul la Verești – crescător Ioan Chihaia și unul la Pătrăuți – crescător Gheorghe Șuiu.
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitar-veterinară a piețelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoțite de documente care să ateste proveniența acestora și a alimentelor care, în urma controlului sanitar-veterinar, au fost declarate necorespunzătoare.
Ca regulă generală, se interzice comercializarea produselor și a alimentelor de origine animală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare. În acest sens, un rol important îl au și cumpărătorii, care trebuie să înțeleagă că nu pot apela la astfel de variante dacă țin la sănătatea lor.



Recomandări

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă