Confirmarea prezenței virusului pestei porcine africane în județul Tulcea, situație care a dus la uciderea a aproape 50.000 de animale, a adus în stare de alertă autoritățile din toate județele, îndeosebi în cele de graniță. Membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Suceava s-au întrunit, ieri, la Prefectură pentru prezentarea stadiului actual al evoluției și răspândirii pestei porcine africane și a vulnerabilității județului Suceava, de către șeful Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor, dr. Dan Corneanu, și pentru actualizarea planului de prevenire și combatere a pestei porcine africane în județ. Județul Suceava se numără printre județele de graniță considerate cu risc de apariție a bolii, de aceea, în cadrul ședinței de ieri, s-a accentuat necesitatea intensificării controalelor în târgurile de animale, unde a fost interzisă comercializarea porcinelor, încă din 2017, măsură fiind reactualizată.
Conform unui comunicat de presă transmis de Prefectura Suceava, ieri s-a dispus constituirea de echipe mixte formate din reprezentanți ai DSVSA, ai Poliției de Frontieră, ai Poliției, ai Jandarmeriei și ai autorităților locale, care vor verifica târgurile de animale din județ, mai ales cel din Vicovu de Sus, localitate aflată aproape de granița cu Ucraina. De asemenea, va fi asigurată permanența la Postul de inspecție la frontieră Siret pe timp de noapte, pentru confiscarea produselor de origine animală, produse și subproduse din carne de porc care se află în bagajele călătorilor ce intră în județul Suceava. În cazul în care apare pesta porcină africană, toate animalele din exploatația respectivă sunt ucise, cadavrele se distrug, la fel ca și furajele suspecte de contaminare.
Potrivit raportului DSVSA Suceava, în perioada 10-20 iunie a.c., în România au fost confirmate și notificate 131 de focare de pestă porcină africană, apărute în gospodării ale populației din mai multe localități ale județului Tulcea, iar situația nu este staționară. Boala evoluează în Ucraina, Ungaria și Republica Moldova, la mistreți și la porcii domestici. În contextul evoluției unor focare de pestă porcină, 23 de state au restricționat României exportul de carne de porc și produse din carne de porc.
Pentru a proteja animalele de această boală, crescătorii trebuie să respecte câteva reguli simple: să nu intre cu încălțămintea și hainele cu care umblă pe stradă în adăposturile unde cresc porcii; să amplaseze o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică la intrarea în adăpost, pentru dezinfecție; porcii să fie ținuți doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de gospodărie, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici.
Nu este recomandată hrănirea animalelor cu resturi alimentare și nici cu iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nici o formă să nu se dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne.


