În municipiul Suceava ar putea fi implementat, chiar din această primăvară, cel mai modern sistem de colectare selectivă a deșeurilor menajere. În locul containerelor de gunoi din care scormonesc zilnic sute de căutători de gunoaie și cei aproape 2.000 de câini vagabonzi de pe străzile orașului ar putea fi introduse euro-containere subterane, acționate de un sistem hidraulic, de coborâre și urcare a lor, în scopul golirii în compactoarele de gunoi. Într-o primă fază, acest sistem ar urma să fie aplicat în 60 de locații din oraș, în special în zonele intens circulate, unde ar fi eliminată prezența neplăcută a containerelor pline cu gunoi.
„Sistemul necesită amenajarea unei cuve de beton, la o adâncime de aproximativ doi metri, în care se amplasează un sistem hidraulic de manevrare a euro-containerelor de gunoi, dar și un sistem de vidanjare și igienizare a spațiului de depozitare”, a explicat directorul Rosal Suceava, Adrian Niculescu.
Pentru o eficiență cât mai mare a acestor spații subterane de colectare a deșeurilor menajere, acestea vor fi făcute pentru a cuprinde patru euro-containere, din care două pentru gunoiul menajer și două pentru colectare selectivă (PET-uri, sticlă, hârtie, cartoane).
„Montarea acestor euro-containere îngropate este o propunere interesantă, prin care se elimină poluarea mediului, prezența insectelor, nu se mai împrăștie deșeurile puse în containere, este prevenit accesul animalelor, dar și al celor care scormonesc în gunoi după diverse produse”, consideră primarul Sucevei, Ion Lungu, care s-a arătat în favoarea modernizării sistemului de colectare a deșeurilor, mai ales că nu implică nici un efort financiar din partea sucevenilor, toate costurile urmând să fie suportate de firma de salubrizare.
„Pentru amortizarea investiției de realizare a acestor containere, ei cer să se prelungească perioada de valabilitate a contractului de colectare a gunoiului menajer, care urmează să expire în 2015. Voi intra în Consiliul Local cu acest proiect, care propune implementarea unui sistem modern, civilizat, de gestionare a gunoiului menajer”, a adăugat edilul sucevean.
O decizie în acest sens ar urma să fie luată în ședința de Consiliu Local din data de 27 februarie.
Containere securizate, monitorizate de senzori
Costurile de realizare a unui astfel de spațiu subteran de colectare a deșeurilor menajere sunt estimate a depăși 12.000 de euro, cea mai mare investiție fiind sistemul hidraulic de ridicare și coborâre a containerelor, care poate fi folosit doar de către cei de la firma de salubrizare, prin dotarea mașinilor de ridicare a gunoiului cu un dispozitiv special, care permite ridicarea lor. Un alt avantaj al noului sistem îl reprezintă senzorii integrați în subteran, care monitorizează gradul de încărcare al containerelor, astfel încât acestea să fie golite la timp.
„Pentru realizarea celor 60 de locații din Suceava este necesară o investiție de aproximativ 750.000 de euro, pe care ne-o asumăm în totalitate, cu condiția să ni se acorde timpul necesar pentru amortizarea sa. Este o procedură legală, prevăzută în Legea salubrizării localităților – 101/2006, care s-a aplicat deja la Târgu Jiu, unde, prin decizia Consiliului Local, s-a aprobat prelungirea contractului cu firma Polaris, pe 13,5 ani, perioada necesară pentru amortizarea investiției”, a explicat directorul Rosal Suceava.
În măsura în care aleșii locali suceveni vor fi de acord cu implementarea acestui nou sistem de colectare a deșeurilor, care va schimba în bine aspectul orașului, mai ales în zonele aglomerate, cei de la Rosal sunt deciși să se apuce de treabă chiar de luna viitoare.
„În intervalul 1 martie 2014 – 1 martie 2016 am da în folosință 40 astfel de zone modernizate de colectare a deșeurilor, cu câte patru containere subterane, în loc de trei, cum se fac la Târgu Jiu, urmând ca în 2016 și 2017 să mai realizăm încă 20. După aceea vom avea nevoie de acea perioadă de 13,5 ani, pentru amortizarea investiției”.
Selectarea celor 60 de locații de amplasare a containerelor îngropate ar urma să fie făcută inclusiv prin consultarea populației, pentru stabilirea celor mai bune amplasamente.
Soluția multor probleme
Containere de gunoi subterane, o investiție de 750.000 de euro, de care sucevenii ar putea beneficia gratuit
