Persoanele care beau zilnic o jumătate de pahar de vin roșu prezintă mai puține riscuri de a dezvolta un cancer la colon, a treia cea mai comună formă de cancer, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii americani și preluat de dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că resveratrolul, o substanță chimică prezentă din abundență în struguri, blochează un proces cheie în răspândirea cancerului.
La studiu au participat 499 de pacienți diagnosticați cu cancer. Zilnic, o parte dintre aceștia au primit o pastilă de 20 de mg de resveratrol, alt grup a primit 120 de grame de pudră de struguri amestecată cu apă și un al treilea grup a primit 80 de grame de pudră de struguri amestecată cu apă.
În timp ce suplimentele cu resveratrol nu au avut impact asupra tumorilor deja existente în organism, biopsiile realizate pe țesuturi prelevate de pe colon au indicat faptul că, la pacienții care au luat zilnic 80 de grame de pudră de struguri, s-a manifestat o reducere a semnalizării intracelulare necesară în răspândirea tumorii.
La 10 ani de la diagnosticarea cu cancer, 75% dintre pacienții participanți la studiu erau încă în viață, față de 47% în cazul pacienților care nu au urmat un astfel de tratament.
Cercetătorii cred că această descoperire ar putea sta la baza unor noi tratamente de prevenire a cancerului la colon.
Cancerul la colon se situează pe locul al treilea în topul formelor de cancer cele mai frecvente, fiind responsabil, anual, pentru o jumătate de milion de decese.
Resveratrolul se găsește în coaja boabelor de struguri, vin și arahide. O cantitate de 80 de grame de pudră de struguri este echivalentă cu o jumătate de pahar de vin sau o jumătate de kilogram de struguri proaspeți.
Cercetătorii nu au descoperit încă de ce doza mai mică de pudră de struguri a fost mai eficace decât cea mai mare și urmează să mai analizeze acest aspect.


