Consumul la principalele alimente s-a majorat anul trecut, cele mai mari creșteri fiind înregistrate la carnea de porc și de vacă, spre deosebire de carnea de oaie și ouă, unde nivelul a fost în scădere, informează Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (MAPDR).
Consumul mediu pe cap de locuitor de carne și produse din carne s-a ridicat anul trecut la 64,8 kilograme, în creștere cu circa 10% față de anul anterior.
Potrivit datelor MAPDR, o treime din consum a fost asigurat din import (386.616 tone), în timp ce producția internă a acoperit peste un milion de tone.
Sortimentele cele mai solicitate au fost carnea de porc – 32 de kilograme și cea de pasăre – 21,2 de kilograme, spre deosebire de carnea de oaie, unde consumul a scăzut cu 0,5 kilograme, la 1,8 kilograme.
În același timp, consumul a crescut la miere, media pentru fiecare locuitor fiind de 0,6 kilograme în 2005, comparativ cu 0,5 kilograme în 2004. Producția internă s-a ridicat la 19.366 de tone, cererea internă acoperind doar 12.755 de tone.
O creștere ușoară a fost consemnată și la lapte, consumul mediu pe cap de locuitor majorându-se de la 226,3 litri în 2004 la 232,9 litri, anul trecut.
La ouă, consumul a fost în scădere, media pe locuitor fiind de 327 de ouă, față de 332 bucăți în anul 2004.