Studiu

Consumul de șuncă poate crește riscul de cancer de vezică urinară



Consumul de șuncă poate crește riscul de cancer de vezică urinară
Consumul de șuncă poate crește riscul de cancer de vezică urinară

Consumul zilnic de sandvișuri cu șuncă poate crește cu peste 50% riscul de apariție a cancerului la vezica urinară, este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani și publicat în American Journal of Clinical Nutrition, informează BBC News Online.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că persoanele care mănâncă șuncă de mai mult de cinci ori pe săptămână prezintă cu 59% mai multe riscuri de a dezvolta cancer la vezica urinară față de cei care mănâncă mai rar acest produs.
Studiul a mai scos la iveală faptul că persoanele care consumă în mod regulat carne de pui fără piele prezintă cu 52% mai multe riscuri de a dezvolta această maladie. Substanțele vinovate sunt nitrozaminele și aminele heterociclice prezente în carnea procesată.
La studiu au participat 136.000 de persoane, care au fost monitorizate timp de 22 de ani. În această perioadă 808 dintre voluntari au dezvoltat cancer la vezica urinară.
Nitrozaminele, substanțe cancerigene care se găsesc în carnea procesată, sunt prezente în cantități extrem de ridicate în șuncă. Aminele heterociclice, substanțe la fel de cangerigene, se dezvoltă în momentul în care carnea este preparată la temperaturi înalte.
În comparație cu puiul fără piele, carnea de pui de pe care nu s-a înlăturat pielea conține o cantitate mai mică din aceste amine.
Cercetătorii au mai descoperit că persoanele care mănâncă frecvent șuncă și alte tipuri de carne procesată au mai mari probabilități de a fi fumătoare, de a consuma mai multe grăsimi și de a lua mai puține vitamine. De asemenea, aceste persoane au mai mari probabilități de a fi sedentare.
Autorii studiului au declarat, însă, că sunt necesare mai multe analize pentru a stabili o legătură exactă între cancerul la vezica urinară și consumul de șuncă.
„Pentru moment sfatul nostru este să adoptați o dietă echilibrată, cu grăsimi, carne roșie și carne procesată în cantități mici și bogată în legume fructe și fibre”, se indică în acest studiu.
În Marea Britanie, anual sunt diagnosticate cu această formă de cancer peste 10.000 de persoane.



Recomandări

Alimentația necorespunzătoare este o cauză a îmbolnăvirii