Consumul de pește reduce riscul de cancer de prostată



Mari consumatori de pește gras, suedezii reprezintă o populație ideală pentru analizarea beneficiilor acestei alimentații pe diferite patologii. În special după maladiile cardiovasculare, de această dată a fost demonstrată diminuarea frecvenței cancerului de prostată la mâncătorii necondiționați de somon, hering sau scrumbie, pești grași recunoscuți pentru bogăția lor în acizi grași omega-3.
Sugerată deja de două analize, această relație între nivelul ridicat de acizi grași omega-3 (un acid poli-nesaturat considerat esențial în comparație cu acizii grași saturați regăsiți în special în carnea grasă) și o diminuare a riscului de cancer la prostată, ducea lipsă până în prezent de dovezi științifice. Plecând de la constatarea că acizii omega-3 împiedică creșterea celulelor canceroase prostatice, medicii suedezi au recrutat peste 6.000 de gemeni, cu vârste în medie de 56 de ani. Chestionați despre tabieturile lor alimentare și mai ales despre consumul de pește, acești subiecți au fost apoi urmăriți timp de 30 de ani consecutiv. În final, 466 de cancere la prostată au fost diagnosticate, în medie, la vârsta de 77 de ani. Însă, foarte interesant este faptul că subiecții care consumă în mod regulat mult pește sunt mai rar afectați de acest tip de cancer. Așadar, riscul dezvoltării acestei maladii a fost stabilit la 1 la marii consumatori de pește, la 1,2 pentru un consum scăzut și la 2,3 la cei care nu mănâncă niciodată pește gras sau foarte rar. Trebuie amintiți și alți factori care intervin, cum ar fi nivelul de activitate fizică, tabagismul, alcoolul și consumul de fructe și legume.
Punctele forte ale acestei analize sunt numeroase: populația studiată a fost importantă, urmărirea foarte îndelungată, iar informațiile alimentare au fost cunoscute înainte de apariția tumorilor.
(Click News)