Consumul de pește în timpul sarcinii prezintă mai multe beneficii decât riscuri pentru bebeluș, este concluzia unei echipe de cercetători, care contrazice recomandările americane de limitare a consumului acestui aliment din cauza unor posibile riscuri pentru sănătatea fătului.
Peștele este un aliment bogat în acizi grași Omega 3, esențiali pentru dezvoltarea creierului fătului. Dar, în martie 2004, autoritățile federale americane au lansat un avertisment asupra riscurilor pentru femeile însărcinate de a consuma anumite specii de pește din cauza cantităților ridicate de mercur prezente în corpul acestora. Acest metal greu poate afecta dezvoltarea creierului fătului și, de aceea, medicii au recomandat femeilor însărcinate să nu depășească un consum de 340 de grame de pește pe săptămână (trei porții).
Joseph Hibbeln, de la National Institutes of Health din Statele Unite, și colegii săi de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au realizat un studiu în Regatul Unit, în perioada 1991-1992, asupra obiceiurilor alimentare ale unui număr de 11.875 de femei însărcinate. Cercetătorii au monitorizat apoi dezvoltarea neurologică și comportamenală a copiilor până la vârsta de 8 ani.
Studiul scoate în evidență beneficiile nutriționale pentru făt ale consumului regulat de pește, deși cercetătorii nu contestă nocivitatea potențială a mercurului.
Rezultatele studiului sugerează că un consum săptămânal superior limitei impuse de autoritățile americane are efecte benefice asupra dezvoltării neurologice a copilului.
Autorii studiului nu au dat însă informații asupra speciilor de pește recomandate pentru consum.
În Franța, de exemplu, autoritățile sanitare recomandă femeilor însărcinate să consume pește de cel puțin două ori pe săptămână, dar Agenția franceză pentru securitatea alimentelor le sfătuiește să evite, „din precauție, consumul de pești prădători”.
Sursa: www.evenimentul.ro
