Un regim alimentar bogat în fructe și legume reduce riscul apariției cancerului la plămâni, potrivit unui studiu publicat marți în Jurnalul Asociației Medicale Americane, citat de AFP.
Substanțele anticanceroase conținute de alimente precum spanacul, morcovii, brocoli ca și cele din fructe, sunt fitoestrogenii, au explicat cercetătorii de la Centrul de Cancer Anderson, de la Universitatea din Texas.
Tratamentele cu fitoestrogeni au demonstrat că au efecte protectoare față de tumorile canceroase, dar foarte puține cercetări au fost făcute până acum asupra impactului lor prin regimul alimentar asupra riscului aparției cancerului pulmonar.
„Studiul nostru arată că pacienții care suferă de cancer la plămâni au tendința de a consuma cantități mai mici de fitoestrogen decât persoanele cu o stare bună de sănătate”, a declarat Matthew Schabath, unul dintre cercetătorii care au condus studiul.
S-a demonstrat că acești hormoni de origine vegetală sunt benefici atât pentru bărbații și femeile care nu au fumat niciodată cât și pentru cei ce încă fumează.
Studiul a fost realizat pe 1.674 de persoane bolnave de cancer la plămâni și 1.735 de persoane sănătoase. Subiecții au fost intervievați din iulie 1995 până în octombrie 2003.
Aceste rezultate trebuie să fie confirmate de studii mai detaliate, au declarat cercetătorii.
Un alt studiu a arătat că un fumător ar putea reduce riscurile de apariție a cancerului la plămâni cu aproximativ 25% dacă ar reduce consumul de țigări cu 50%.
„O persoană care fumează 20 de țigări pe zi poate reduce riscul apariției cancerului pulmonar cu 27 % dacă reduce consumul său de țigări la mai puțin de 10 țigări”, arată studiul realizat în Danemarca.