Tradiționalele floricele de porumb, servite în holurile cinematografelor din lumea întreagă, conțin „surprinzător de mari” cantități de polifenoli, antioxidanți prezenți, de altfel, și în fructe și legume, potrivit unui studiu american, informează independent.co.uk.
Testele efectuate au demonstrat că polifenolii reprezintă 2,5% din greutatea floricelelor de porumb, un nivel mai mare decât cel existent în multe alte tipuri de produse alimentare obținute din cereale. Prin comparație, nivelul de polifenoli din cerealele servite la micul dejun este de 0,03 – 0,5% din greutatea acestora.
Polifenolii, existenți și în fructe, legume, ciocolată, vin, cafea și ceai, au efecte benefice asupra inimii și reduc riscul de apariție a cancerului.
Chimistul american Joe Vinson, autorul acestei descoperiri, a declarat: „Am fost foarte surprinși de concentrațiile de polifenoli pe care le-am descoperit în floricelele de porumb. Cred că sunt atât de mari deoarece produsul nu este procesat. În acest fel, oamenii beneficiază de toate ingredientele nediluate din boabele de porumb, care au fost protejate de coaja acestora. În opinia mea, floricelele de porumb sunt un aliment sănătos”.
Acest studiu vine în sprijinul teoriei potrivit căreia polifenolii din cerealele integrale, nu conținutul lor de fibre, face ca aceste alimente să fie sănătoase.
Cercetătorii de la Universitatea Scanton din Pennsylvania au analizat mai multe tipuri de cereale și gustări. Ei au descoperit că floricelele de porumb conțin concentrații de antioxidanți, per gram, similare celor din fructe și legume.
Concluziile acestui studiu au fost prezentate la conferința anuală organizată de American Chemical Society la Washington.