Studiu

Consumul de carne roșie ar putea dubla riscul de cancer la sân



Consumul excesiv de carne roșie ar putea dubla riscul de apariție a cancerului la sân, este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani și publicat în Archives of Internal Medicine, informează BBC News Online.
La studiu, realizat de o echipă de cercetători de la Brigham and Women’s Hospital și de la Școala medicală Harvard din Boston, au participat 90.000 de femei aflate în premenopauză.
Cercetătorii sunt de părere că o porție și jumătate de carne roșie consumată zilnic dublează riscul de apariție a cancerului mamar comparativ cu un consum de carne roșie de trei sau mai puține ori pe săptămână.
Studiul s-a desfășurat în perioada 1989 – 2003. În 1991, 1995 și 1999, voluntarele au completat niște chestionare în care trebuiau să indice cât de des au consumat 130 de alimente și băuturi diferite.
O dată la doi ani, voluntarele trebuiau să raporteze dacă au fost sau nu diagnosticate cu cancer la sân. Cazurile erau confirmate prin rapoarte medicale.
Cercetătorii au mai studiat și natura tumorilor apărute, fiind interesați dacă acestea erau alimentate de hormonii estrogen sau progesteron.
La finalul acestui studiu, 1.021 de femei dezvoltaseră deja cancer la sân. Voluntarele care consumaseră zilnic peste o porție și jumătate de carne roșie aproape își dublaseră riscurile de cancer.
„Mai multe mecanisme biologice pot explica asocierea pozitivă dintre consumul de carne roșie și riscul de diagnosticare cu cancer la sân”, a declarat profesorul Eunyoung Cho, coordonator al studiului.
Carnea roșie procesată și gătită conține substanțe cancerigene precum aminele heterociclice care se formează în timpul preparării. O a doua explicație este dată de hormonii de creștere administrați vacilor în Statele Unite, dar care nu sunt administrați animalelor în Europa. O a treia explicație este că acest tip de carne este o sursă de hemuri de fier, compuși care provoacă dezvoltarea tumorilor alimentate de estrogen.
Cercetătorii au declarat că sunt necesare mai multe studii pentru a stabili o asociere clară între consumul de carne roșie și cancerul la sân.



Recomandări