Persoanele care consumă multă carne roșie și procesată prezintă riscuri mai mari de a se îmbolnăvi de cancer, mai ales pulmonar și colorectal, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani și preluat de Reuters.
Lucrarea face parte dintr-un studiu mai mare care a pus în evidență asocierea dintre consumul de carne și cancerul pulmonar. Noul studiu sugerează faptul că persoanele care consumă multă carne prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la ficat și esofag. Bărbații care consumă regulat carne roșie prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la pancreas.
„O scădere a consumului de carne roșie și procesată ar putea reduce incidența cancerului în multe zone”, este de părere profesorul Amanda Cross, de la Institutul național de oncologie din SUA, coordonator al acestui studiu, publicat în PLoS Medicine.
La studiu au participat 500.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani. După opt ani de la debutul studiului, au fost diagnosticate 53.396 de cazuri de cancer.
„Riscurile semnificative din punct de vedere statistic (între 20 și 60%) au fost înregistrate în cazul cancerului esofagian, colorectal, pulmonar și la ficat”, au indicat cercetătorii.
Persoanele care consumau cea mai mare cantitate de carne procesată (20%) prezentau cu 20% mai multe riscuri de a dezvolta un cancer colorectal și cu 16% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar. „Consumul de carne roșie a fost asociat și cu un risc ridicat de cancer esofagian și la ficat”, au spus cercetătorii.
Diferențele sunt semnificative chiar și atunci când s-a luat în calcul dependența de fumat. „Consumul de carne roșie nu a fost asociat cu cancerul gastric, la vezica urinară, cu leucemia, limfomul sau melanomul”, au spus cercetătorii.
Carne roșie este cea de vită, porc sau miel. Carnea procesată include șunca, cârnații din carne roșie sau pui, aperitivele reci, slănina, crenvurști etc.
Carnea poate produce cancer prin mai multe căi: „de exemplu, este o sursă de grăsimi saturate și fier, elemente cancerigene”, spun cercetătorii. Carnea este, de asemenea, bogată în agenți chimici care produc mutații genetice, precum nitrozamine, aminele heterociclice și hidrocarburi aromate policiclice.



