Consumul de cârnați crește semnificativ riscul de cancer la colon



Un cârnat sau trei felii de bacon pe zi cresc cu 20% riscurile de a dezvolta un cancer de colon
Un cârnat sau trei felii de bacon pe zi cresc cu 20% riscurile de a dezvolta un cancer de colon

Persoanele care consumă zilnic cel puțin un cârnat sau trei felii de bacon prezintă cu 20% mai multe riscuri de a dezvolta un cancer la colon, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, preluat de telegraph.co.uk.
Profesorul Martin Wiseman, consilier științific și medical în cadrul World Cancer Research Fund (WCRF) din Marea Britanie, spune că a descoperit o asociere semnificativă între consumul de carne procesată și cancer la colon.
Produsele din carne procesată, precum cârnații, șunca, baconul, salamul, cremvurștii și hamburgerii, sunt conservate prin afumare, sărare sau prin adăugarea de aditivi chimici alimentari.
Cercetătorii britanici au descoperit că aproape jumătate din cazurile de cancer pot fi prevenite dacă se fac schimbări în stilul de viață, care vizează o dietă mai sănătoasă, utilizarea cremelor de protecție solară, evitarea fumatului și limitarea consumului de alcool.
În octombrie 2007, un raport al acestei organizații sugera că persoanele care consumă des carne roșie și procesată prezintă foarte multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la colon.
Specialiștii de la World Cancer Research Fund spun că mai sunt necesare studii care să confirme rezultatele acestui studiu.
500 de grame de carne roșie săptămânal.
Cercetătorii recomandă un consum maxim săptămânal de 500 de grame de carne roșie și evitarea produselor din carne procesată. Carnea roșie, precum cea de vită, porc și miel, este o sursă valoroasă de nutrienți și nu crește la fel de mult riscul de cancer la colon ca produsele din carne procesată.
Cancerul la colon se situează pe locul al doilea în topul formelor letale de cancer, după cel pulmonar.
Anual, numai în Marea Britanie, 5% din oameni dezvoltă cancer la colon, iar alți 16.000 de bolnavi mor din cauza acestei boli.
Carnea poate produce cancer prin mai multe căi, de exemplu, este o sursă de grăsimi saturate și fier, elemente cancerigene, indică WCRF. Carnea este, de asemenea, bogată în agenți chimici care produc mutații genetice, precum nitrozamine, aminele heterociclice și hidrocarburi aromate policiclice.