Femeile care consumă zilnic minim două pahare de vin prezintă cu 51% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la sân, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat în SUA, prezentat la conferința anuală a Asociației americane de oncologie, care a avut loc la San Diego, informează Reuters.
La studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, care a durat șapte ani, au participat aproape 185.000 de femei aflate la menopauză.
Studiul a scos la iveală faptul că un consum moderat de alcool – un pahar pe zi – crește riscul de cancer mamar cu 33%, în timp ce femeile care beau zilnic cel puțin două pahare de alcool prezintă cu 51% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi față de femeile abstinente.
Rezultatele studiului confirmă teoria experților britanici, potrivit căreia alcoolul este cel mai important factor care favorizează apariția cancerului mamar, fiind responsabil de 5% din cele 44.000 de cazuri înregistrate anual în Marea Britanie. Consumul de alcool este vinovat, potrivit specialiștilor, și de creșterea numărului de femei care suferă de boli hepatice și de probleme de fertilitate.
Studiul cercetătorilor americani a arătat o legătură clară între tiparele consumului de alcool și dezvoltarea uneia dintre cele mai comune forme de cancer mamar, o formă alimentată și de excesul de hormoni sexuali, estrogen și progesteron.
Asocierea a avut în vedere atât vinul și berea, cât și spirtoasele și a rămas valabilă chiar și după ce s-au luat în considerare alți factori precum vârsta, greutatea corporală și istoricul familial.
Femeile care consumă bere prezintă puțin mai multe riscuri de cancer mamar decât cele care consumă vin. Însă vinul s-a dovedit mai periculos decât băuturile spirtoase.
Specialiștii cred că alcoolul împiedică organismul să descompună estrogenul, un hormon care alimentează creșterea tumorilor canceroase. Produșii chimici formați în organism în timpul digestiei alcoolului sunt și ei asociați cu dezvoltarea cancerului mamar.