Consumul crescut de carne și brânzeturi la vârsta mijlocie, „la fel de periculos ca și fumatul”



Un consum ridicat de carne și brânzeturi la vârsta mijlocie este „la fel de periculos ca și fumatul”, sporind riscul de apariție a cancerului și de deces, spun autorii unui studiu științific care a stârnit controverse.
Un studiu realizat în SUA pe 6.400 de bărbați și femei cu vârsta de peste 50 de ani, urmăriți timp de 18 ani, a arătat că, la persoanele de vârstă mijlocie (50-65 de ani), consumul de cantități mari de proteine animale provenite din carne și brânzeturi era asociat cu o creștere de patru ori a riscului de a muri de cancer (cifră comparabilă cu cea asociată fumatului), cu un risc sporit de deces din cauza diabetului și cu un risc dublu de a muri de timpuriu (din orice cauze), comparativ cu cele care consumau mai puțin din aceste alimente. (Un consum ridicat de proteine animale însemna că o cincime din numărul zilnic de calorii provenea din aceste surse.)
Cercetătorii cred că proteinele animale din aceste alimente favorizează creșterea tumorilor și îmbătrânirea celulară, precum și apariția diabetului. Ei au demonstrat, cu ajutorul unor studii adiționale pe animale, că tumorile canceroase apar cu mai multă ușurință și se dezvoltă mai rapid la șoarecii hrăniți cu cantități mari de proteine.
Se crede că efectele se datorează faptului că proteinele stimulează producerea unui hormon numit IGF1, care favorizează creșterea și înmulțirea celulară normală, dar poate să stimuleze și dezvoltarea tumorilor.
Autorii studiului recomandă reducerea cantității de brânzeturi și produse din carne și asigurarea necesarului de proteine (60 g pe zi pentru o persoană de 75 kg) din surse precum pește și leguminoase, precum fasolea și lintea.
În schimb, la vârste mai înaintate, aceste restricții nu mai par utile; se crede că organismul uman mai vârstnic absoarbe în mai mică măsură proteinele, așa că este necesar un aport mai mare pentru funcționarea optimă a corpului. Nivelul hormonului suspect, IGF1, scade, de asemenea, cu vârsta.
Studiul a fost condus de prof. Valter Longo, de la University of Southern California, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul Cell Metabolism.
Mai mulți specialiști britanici au contestat rezultatele și recomandările autorilor studiului, susținând că modalitățile cele mai bune de a micșora riscul de cancer sunt evitarea fumatului, menținerea unei greutăți sănătoase, consumarea băuturilor alcoolice doar cu moderație și o viață activă.
Unii au protestat împotriva comparației dintre efectele fumatului și cele ale regimului bogat în proteine animale. Heather Ohly, nutriționist la Universitatea Exeter, a declarat: „Fumatul este, după cum s-a dovedit, complet nociv pentru noi, în timp ce carnea și brânzeturile pot fi consumate, cu moderație, ca parte a unei alimentații sănătoase, contribuind la atingerea dozelor recomandate din multe tipuri de nutrienți importanți.”
Dr. Carrie Ruxton, dietetician și purtător de cuvânt al Meat Advisory Panel, comisie susținută de industria cărnii din Marea Britanie, spune că rezultatele obținute de cercetătorii americani s-ar putea explica prin faptul că persoanele care consumă mai puține proteine de origine animală au un aport mai mare de fibre, provenite din fructe și legume.
Tim Key, om de știință care lucrează în cadrul Universității din Oxford și al asociației Cancer Research UK, spune că studiul a fost restrâns și că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma relația dintre riscul de cancer și consumul de proteine animale.
Sursa: Mail Online



Recomandări

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

Sucevenii, avertizați să fie foarte atenți de unde cumpără miei și produse alimentare, în general, înainte de Paște

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava

Sucevenii, avertizați să fie foarte atenți de unde cumpără miei și produse alimentare, în general, înainte de Paște

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava