Consumul a mai mult de șase ouă pe săptămână crește riscurile de deces prematur



Foto: Food and drinks
Foto: Food and drinks

Bărbații de vârsta a doua care consumă mai mult de șase ouă pe săptămână prezintă un risc mai mare de deces prematur, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani publicat în American Journal of Clinical Nutrition, informează Reuters.
Potrivit acestui studiu, realizat de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital și Școala medicală Harvard, bărbații suferind de diabet prezintă riscuri mai crescute de deces indiferent de cantitatea de ouă consumată săptămânal.
În schimb, bărbații care nu suferă de diabet pot consuma liniștiți până la șase ouă pe săptămână, pentru că acest lucru nu influențează riscul de deces prematur.
„În timp ce consumul de până la șase ouă pe săptămână nu a fost asociat cu risc de deces (indiferent de cauze), consumul săptămânal de șapte sau mai multe ouă a fost asociat cu o creștere cu 23% a riscului de deces”, informează studiul. „Totuși, în cazul bărbaților cu diabet, orice cantitate de ouă consumată săptămânal este asociată cu un risc mai mare de deces (indiferent de cauze), mai ales cu un risc crescut de infarct și accident cerebral”, indică studiul. Specialiștii au spus că este nevoie de mai multe studii, la scară mai mare, pentru a se stabili exact influența consumului de ouă asupra riscurilor de deces prematur.
Bogate în colesterol.
Ouăle sunt bogate în colesterol, care în cantități mari se adună în plăci, blocând arterele și contribuind astfel la creșterea riscului de infarct și accident cerebral. Unul dintre experții în nutriție și boli cardiace, doctorul Robert Eckel de la Universitatea din Colorado și fost președinte al Asociației americane de cardiologie (American Heart Association), a spus că studiul sugerează că cel puțin bărbații de vârstă medie trebuie să aibă grijă câte ouă consumă săptămânal. „Însă, trebuie amintit că ouăle – ca și alte alimente – nu sunt nici «bune» nici «rele» și pot face parte dintr-o dietă benefică pentru inimă”, a spus Eckel. Echipa de cercetători de la Universitatea Harvard a studiat 21.327 de bărbați care luau parte la un studiu medical de mare amploare, Physicians’ Health Study, ce monitoriza, din 1981, medici care au acceptat să ofere regulat informații despre stilul de viață și sănătatea lor. Pe parcursul următorilor 20 de ani, 1.550 dintre bărbați au suferit un infarct, 1.342 au suferit accidente cerebrale, iar 5.000 au murit. „Consumul de ouă nu a fost asociat (direct, n.r.) cu infarctul sau accidentul cerebral”, spun cercetătorii. Însă bărbații care consumau săptămânal șapte sau mai multe ouă prezentau cu 23% mai multe probabilități de a deceda în următorii 20 de ani față de cei care mâncau mai puține.
Alte riscuri.
Bărbații care consumau săptămânal cea mai mare cantitate de ouă prezentau și probabilități mai mari de a fi mai bătrâni, mai grași, de a consuma mai multe legume și mai puține cereale, de a consuma alcool, a fuma și a fi sedentari – factori care contribuie la creșterea riscurilor de infarct și deces.