Consumul zilnic de mere, portocale și banane poate preveni dezvoltarea maladiilor Alzheimer și Parkinson, pentru că protejează celulele nervoase din creier și coloana vertebrală, informează dailymail.co.uk.
Cercetătorii britanici au descoperit că antioxidanții conținuți de aceste fructe – cele mai populare în dietele alimentare vestice – pot proteja neuronii de efectele toxice ale stresului.
Merele cu coajă conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți, aceste fructe fiind urmate în top de banane și portocale, potrivit profesorului Chang Y Lee, coordonator al studiului.
„Am primit mai multe cereri de a studia potențialele efecte benefice ale fructelor comune consumate zilnic, în stare proaspătă, precum portocalele sau bananele”, a spus acesta.
„Multe studii indică faptul că, în cazul pacienților cu maladia Alzheimer, creierul este supus unui nivel crescut de stres”, a explicat cercetătorul.
„Disfuncțiile celulare care rezultă din acest proces provoacă degenerare neuronală”, a adăugat Lee.
„Studiul nostru a demonstrat că merele, bananele și portocalele proaspete consumate zilnic, alături de alte fructe, pot proteja celulele neuronale”, a spus profesorul.
„Acestea pot juca un rol important în reducerea riscului de maladii neurodegenerative, precum Alzheimer”, a concluzionat acesta.