Încă un motiv de întârziere

Constructorul șoselei de centură a Sucevei caută pământ de umplutură



O nouă piedică a apărut în calea constructorilor de la ruta ocolitoare a Sucevei. Pentru a nivela terenul și a amenaja o parcare și calea de acces pe drumul național 2 (DN 2), în zona stației de 110 kV de la ieșirea din Suceava spre Fălticeni, constructorii au nevoie de 30.000 metri cubi de pământ. Cel mai convenabil le-ar fi să excaveze pe dealurile din apropierea șoselei de centură, între DN2 și Mănăstirea Hagigadar, numai că acest teren este încadrat în categoria pășune și aparține comunei Ipotești. Mai mult decât atât, cele aproximativ 20 de hectare de pășune sunt date în arendă unui crescător de animale, cu un contract pe doi ani, până în 2016.
Primarul de Ipotești, Dumitru Corjuc, ne-a confirmat, ieri, că arendașul a fost contactat de SC CF Iași, firma care lucrează la ruta ocolitoare a Sucevei, care i-ar fi propus să niveleze râpele respective, să transporte pământul rezultat, după care să înierbeze zona, astfel încât să fie mai aproape de imaginea unei pășuni. „Noi am informat Prefectura, să vedem dacă este legal, apoi vom lua o hotărâre în Consiliul Local”, ne-a declarat primarul Corjuc.
Termenul de finalizare a centurii, avansat pentru septembrie, se îndepărtează din nou
La rândul său, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a afirmat că procedura nu este una extrem de simplă deoarece terenurile înregistrate ca islaz au un regim special. Prefectul ne-a declarat că va contacta Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) și va cere un punct de vedere, cu atât mai mult cu cât este posibil ca arendașul să fie înregistrat pentru a primi subvenție pe suprafața respectivă.
Toate aceste demersuri se anunță a fi de durată și, chiar dacă APIA aprobă intervenția pe pășune, hotărârea finală aparține deliberativului local din Ipotești. Prin urmare, termenul de finalizare a lucrărilor la ruta ocolitoare, anunțat ultima oară de constructori pentru luna septembrie, se îndepărtează din nou.
Șoseaua de centură a Sucevei a fost începută în luna mai a anului 2008 și trebuia să fie gata în anul 2012. Compania Națională pentru Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a alocat inițial peste 230 de milioane de lei acestei investiții, dar ulterior costurile au fost majorate cu 60 la sută. Realizată în proporție de 85 la sută, ultimele lucrări avansează în pas de melc. Toate termenele de încheiere a construcției avansate de firma care a câștigat contractul au fost depășite, astfel că în prezent se află în faza penalităților, care curg pentru fiecare zi de întârziere.



Recomandări

Reparația cu plombe a șoselei de centură a Sucevei, respinsă categoric de președintele CJ, Gheorghe Șoldan

Gheorghe Șoldan a fost pe teren pentru a verifica stadiul lucrărilor de asfaltare a variantei ocolitoare a municipiului Suceava
Gheorghe Șoldan a fost pe teren pentru a verifica stadiul lucrărilor de asfaltare a variantei ocolitoare a municipiului Suceava

Lucrări în regim de urgență la șoseaua de centură a Sucevei, pe sectorul spre Pătrăuți. Se va freza și asfalta doar noaptea