Constantin: România produce legume și fructe peste necesar; multe produse se pierd pe undeva



România produce mai multe legume și fructe decât necesarul de consum, dar multe produse se pierd pe undeva, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferința Mediafax Talks about Agriculture.
Afirmațiile lui Constantin vin în contextul în care o mare parte dintre legumele și fructele comercializate în magazinele din țară provine din import.
„Eu am o statistică vizavi de procentele care se produc pe piața internă la legume-fructe și am văzut că tot ce producem practic satisface consumul. Problema pe care o avem este că nu suntem suficient de bine organizați astfel încât să aducem în fața consumatorului mai ușor produsele respective. Repet, producem mai mult decât necesarul de pe piața internă”, a spus ministrul.
Constantin a constatat că România nu exportă foarte mult legume și fructe, iar foarte multe dintre aceste produse „se pierd pe undeva”.
Potrivit ministrului, acestea nu se conservă, nu se etichetează, sortează și ambalează astfel încât să ajungă mai ușor către consumatori.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, anul trecut România a importat aproape 900.000 de tone de fructe și legume, în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro.
Cel mai mult s-au importat citrice (170.000 de tone), în valoare de 77 de milioane de euro și cartofi (160.000 de tone), care au costat 19 milioane de euro. Importurile au inclus și 41.000 de tone de tomate, în valoare de 29 de milioane de euro), o cantitate similară de ceapă, usturoi și praz, care a costat 9,5 milioane de euro și aproape 70.000 de tone de mere, pere și gutui proaspete (28 de milioane de euro).
Au mai fost importate caise, cireșe, vișine, piersici și prune proaspete (44.000 de tone, 18 milioane de euro), varză, conopidă și gulii, în stare proaspătă sau refrigerată (24.000 de tone, 5,8 milioane de euro), pepeni (inclusiv pepeni verzi) și papaia (25.000 de tone, 5 milioane de euro) și morcovi, napi, sfeclă roșie pentru salată, barba-caprei, țelină, ridichi și rădăcinoase comestibile similare, în stare proaspătă sau refrigerată (33.000 de tone, 10 milioane de euro).