Proiectul de buget al Consiliului Județean Suceava a fost prezentat, ieri, în conferință de presă, de președintele Gheorghe Flutur. Potrivit acestuia, suma prevăzută pentru cheltuieli este de 399,8 milioane de lei, iar veniturile prognozate a fi încasate sunt de 367 milioane de lei. Diferența dintre venituri și cheltuieli va fi acoperită din excedentul bugetar din anii precedenți. Flutur a afirmat că excedentul din 2017 este de 46 de milioane de lei, cu o bună parte din sumă rămasă din 2016. Banii pot fi folosiți, conform legii, pentru cheltuieli de dezvoltare.
Potrivit președintelui CJ, bugetul este ”echilibrat”, mai mare cu 3% față de cel de anul trecut și alocat într-o proporție mult mai mare pentru investiții și dezvoltare. Cheltuielile de funcționare reprezintă 65% din buget (261 milioane lei), iar cele pentru dezvoltare 35% (138 milioane de lei). În 2017, procentul pentru dezvoltare a fost de 8 (30 de milioane de lei). ”Am ținut foarte mult la această componentă de dezvoltare”, a declarat Gheorghe Flutur.
Sume mari sunt prevăzute pentru contribuția județului Suceava la modernizarea drumului Suceava-Iași și pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) – 45 de milioane de lei.
Pentru cele 8 proiecte de modernizare drumuri prin PNDL sunt prevăzute 54 milioane de lei, pentru finanțarea unor proiecte la Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava – 20 de milioane lei.
Bugetul de cheltuieli la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului este de 102 milioane lei, la Direcția de Drumuri Județene – 112 milioane de lei, pentru aparatul propriu al Consiliului Județean – 75 milioane lei, la Muzeul Bucovinei – 10,1 milioane de lei, la Biblioteca Județeană – 2,9 milioane de lei, Centrul Cultural Bucovina – 11 milioane lei, Aeroportul „Ștefan cel Mare” – 9 milioane de lei, la școlile speciale – 11,4 milioane lei, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor – 2,6 milioane lei, Centrul Militar Județean și ISU – câte 0,3 milioane de lei și 10,2 milioane de lei pentru derularea programului ”Laptele și Cornul”.
Proiectul poate fi contestat până în data de 2 februarie a.c.
Demararea unor investiții consistente este programată în acest an la Spitalul de Urgență, aeroport, drumuri județene și la Muzeul Bucovinei, de la studii de fezabilitate până la începerea efectivă a lucrărilor. Este vorba despre finalizarea lucrărilor de extindere a secției Cardiologie, începerea lucrărilor la ambulatoriul de specialitate, studiile de fezabilitate pentru heliport, patru săli de operație și cantina restaurant pentru personalul medical și vizitatori, studiul geotehnic pentru spitalul de copii, studiul de fezabilitate pentru un nou terminal la aeroport, achiziția unei autospeciale de deszăpezire instantanee, amenajarea drumului perimetral și achiziția unor echipamente de siguranță la aeroport, studii de fezabilitate pentru modernizarea unor drumuri județene și pentru muzeul de artă religioasă de la Fălticeni. De asemenea, sunt prevăzute în buget sume pentru scoaterea unor terenuri din fondul forestier în vederea amenajării a două drumuri, Poiana Micului – Sucevița și pentru drumul de la Bilbor, precum și pentru ultimele achiziții pentru punerea în funcțiune a Laboratorului Regional de Restaurare.
Președintele Gheorghe Flutur a mai declarat că, la elaborarea bugetului din acest an, salariile personalului propriu și din instituțiile subordonate sunt acoperite pentru tot anul.
Proiectul de buget al Consiliului Județean Suceava a fost postat pe site-ul instituției în data de 18 ianuarie a.c.. Locuitorii județului pot depune contestații în termen de 15 zile de la data afișării, la secretariatul CJ.
Buget
Consiliul Județean Suceava și-a propus să cheltuiască în acest an 399,8 milioane de lei
