Consiliul Consultativ al Cultelor din România solicită menționarea în Constituție a familiei ca uniune dintre un bărbat și o femeie



Întrunit în ziua de 20 iunie 2013, în ședința anuală de lucru la Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, (potrivit Statutului care prevede președinția prin rotație), Consiliul Consultativ al Cultelor din Româniasolicită menționarea în textulConstituției României a instituției familiei naturale și tradiționale ca uniune dintre un bărbat și o femeie. Această po-ziție este susținută de toate cultele membre, cu excepția Bisericii Unitariene din Transilvania.
Consiliul Consultativ al Cultelor din Româniaa luat act cu aprobare de lucrările comisiilor sale de lucru (Comisia pentru familie, sănătate și demnitate umană, Comisia educațională, Comisia pentru patrimoniul cul-telor și patrimoniul național, Comisia economico-juridică), care s-au desfășurat în ziua de miercuri, 19 iunie 2013, la Palatul Patriarhiei.
Dintre celelalte probleme discutate și hotărâri adoptate menționăm: – Consiliul Consultativ al Cultelor din România susține și promovează inițiativa cetățenească europeană Unul dintre noi (www.oneofus.eu), care are drept scop protejarea juridică în Uniunea Europeană a demnității, a dreptului de viață și a integrității fiecărei ființe umane de la concepție, conform competențelor Uniunii Europene; – Consiliul Consultativ al Cultelor din România apreciază sprijinul acordat de Statul român prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte și solicită consultări periodice în probleme de interes comun; – Consiliul Consultativ al Cultelor din Româniasolicită accelerarea procesului de retrocedare a bunurilor care au aparținut cultelor și urgentarea sau identificarea de soluții legale pentru soluționarea problemei retrocedării efective a unor clădiri reprezentative ale cultelor din România, și anume: clădirea Makri Stojkovic – Casa cu Atlanți din Timișoara a Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara, Colegiul Reformat „Szekely Miko“ din Sfântul Gheorghe al Bisericii Reformate în România, clădirea Liceului „Dinu Lipatti“ din București a Bisericii Ortodoxe Române și imobilul din strada Al. D. Xenopol nr. 15, din București, al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică; – Consiliul Consultativ al Cultelor din România solicită autorităților publice centrale și locale să respecte legea și hotărârile judecătorești prin care se interzice edificarea unor construcții de mari dimensiuni în vecinătatea lăcașurilor de cult, să impună o nouă conduită față de bisericile monumente istorice sau de artă și să nu mai autorizeze astfel de construcții în zonele de protecție. În acest sens, s-a prezentat situația de la Catedrala romano-catolică „Sfântul Iosif“ din București, de la Biserica reformată nr. 2 din Cluj-Napoca și de la Geamia Hunchiar din Constanța; – Consiliul Consultativ al Cultelor din România a hotărât transmiterea unei scrisori Excelenței Sale, domnului Ban Ki-Moon, secretarul general al ONU, privitoare la situația creștinilor din Siria.
Consiliul Consultativ al Cultelor din România este o organizație de natură etică, socială, autonomă, apolitică, non-guvernamentală, fără personalitate juridică și non-profit formată din: Biserica Ortodoxă Română, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi din România, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică C.A. din România, Biserica Evanghelică Luterană din România, Biserica Unitariană din Transilvania, Biserica Creștină după Evanghelie din România – Uniunea Bisericilor Creștine după Evanghelie din România, Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul mozaic, Cultul musulman din România. Potrivit prevederilor Statutului Consiliului Consultativ al Cultelor din România, începând cu 1 octombrie 2013, președinția consiliului va fi preluată pentru o perioadă de un an de către Biserica Romano-Catolică.
(Secretariatul Consiliului Consultativ al Cultelor din România)



Recomandări

Religie și politică (II). Interferențe, intransigențe, intoleranțe