Orgolii

Consilierii USL au refuzat să-i lase pe cei de la PDL să le ia fața la generozitate pe bani publici



O dispută sterilă asupra a cine propune și susține mai multe subvenții și gratuități acordate de la bugetul local a dus la o nouă amânare a adoptării proiectului de hotărâre prin care se acordă reducerile la abonamentele de transport public pentru elevi, studenți și pensionari. Ședința de Consiliu Local de ieri, convocată special pentru dezbaterea și adoptarea acestui proiect, a început cu un consilier local liberal absent- Vasile Mocanu, ceea ce a pus grupul USL în postura de a nu avea majoritatea necesară. Situația a fost speculată de PDL, care a anunțat că are cu un set de amendamente care mărește numărul beneficiarilor acestor subvenții și că, dacă acestea nu vor fi votate, nici democrat-liberalii nu vor vota proiectul susținut de PSD.
„Fără votul celor de la PDL acest proiect nu poate trece. Aveți nevoie de 12 voturi și sunteți (n.r. – consilierii PSD și PNL) doar 11 astăzi”, a spus liderul grupului PDL, Lucian Harșovschi. Acesta a propus din partea democrat-liberalilor ca abonamentele pentru studenți să coste 20 de lei și nu 30 de lei, cum a propus PSD, abonamente gratuite pentru sucevenii cu venituri sub 200 de lei net lunar pe membru de familie care se încadrează în criteriile prevăzute de legea de acordare a ajutoarelor pentru încălzire, gratuitate pentru studenții orfani și pentru elevii olimpici național/ internațional și finaliști naționali la concursurile școlare.
Liberalii au venit și ei cu un amendament, cu gratuitate pentru angajații ISU, dar primarul Ion Lungu și secretarul Ioan Ciutac le-au explicat că acordarea de subvenții pentru angajații Ministerului de Interne nu este de competența Consiliului Local, ci a Parlamentului și că acestea nu se alocă din bugetul orașului.
„Nu votăm sub amenințarea șantajului”
Liberalii au cerut pauză de consultări, apoi primarul a declarat că din punct de vedere al legalității amendamentele PDL nu ridică probleme, iar efortul financiar suplimentar față de milionul de euro prevăzut inițial ar fi de câteva miliarde de lei vechi. „Eu recomand să se accepte și amendamentele PDL. Vor fi două-trei miliarde de lei în plus, ceea ce nu înseamnă foarte mult”, a afirmat primarul Ion Lungu.
Consilierii PSD nu au avut nici un comentariu la cele propuse de PDL, doar Cornel Grosar a salutat ironic „inițiativele sociale ale PDL”. Exact înaintea votului, doctorul Tiberius Brădățan (PSD) a declarat că, totuși, abonamentul pentru studenți ar trebui să rămână 30 de lei deoarece, după ce și universitatea subvenționează cu suma cu care este obligată prin legea învățământului, studenții ar plăti mai puțin decât elevii, și anume 10 lei. „Elevii urmează un învățământ obligatoriu, studiile superioare sunt opționale”, a punctat doctorul Brădățan. Atmosfera părea una de consens, numai că la primul amendament, cel referitor la abonamentele pentru elevi și studenți, au fost doar șapte voturi „pentru”, cele ale consilierilor PDL. Venită în fața electoratului cu o ofertă mai mică de subvenții și gratuități, USL a refuzat să voteze amendamentele PDL, așa că democrat-liberalii s-au simțit trași pe sfoară prin absența opoziției argumentate, s-au ridicat și au părăsit ședința. „Vă opuneți numai pentru că a fost amendamentul PDL”, a spus Harșovschi. „Ați spus că votați amendamentele!”, a reproșat Neculai Barbă. „Nu votăm sub amenințarea șantajului”, a fost răspunsul liberalului Ovidiu Doroftei.
„Dar de ce au plecat, că celelalte amendamente le votam…”, a spus și președintele de ședință Eugen Girigan (PSD), după ce consilierii PDL au ieșit din sală.
„Este o luptă de orgolii politice”, a fost concluzia primarului Ion Lungu.
Astfel, elevii, studenții și pensionarii din municipiul Suceava trebuie să aștepte următoarea ședință de Consiliu Local pentru a beneficia de reducerea prețului la abonamentele pe mijloacele de transport în comun ale TPL.



Recomandări

„Pixul lui Mischie” și umbra lui Cozmîncă, invocate de liberali în reproșurile aduse lui Șoldan față de repartizarea banilor între localități

„Pixul lui Mischie” și umbra lui Cozmîncă, invocate de liberali în reproșurile aduse lui Șoldan față de repartizarea banilor între localități
„Pixul lui Mischie” și umbra lui Cozmîncă, invocate de liberali în reproșurile aduse lui Șoldan față de repartizarea banilor între localități