Veterinarii suceveni au pus sub sechestru 513 conserve de ton de la un depozit din municipiul reședință de județ din cauză că o persoană din Bistrița a ajuns la spital cu botulism după ce a consumat o conservă din lotul respectiv. Conservele au fost distribuite în teritoriu de o firmă bucureșteană, iar în urma sesizărilor venite din partea Agenției Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, veterinarii suceveni au răscolit județul pentru a găsi conserve din lotul cu pricina. Aceștia au stabilit că doar un singur depozit din județ are în stoc conserve de carne din același lot cu cea care a băgat în spital un bistrițean.
Conform celor declarate de către șeful Serviciului Igienă din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, doctor Dan Corneanu, s-au luat probe din produsele sechestrate în vederea efectuării unor analize de laborator. Dacă în urma testelor de laborator se va depista prezența toxinei botulinice, toate cele 513 conserve vor fi distruse prin incinerare.
Botulismul este o boală cauzată de o toxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Boala poate duce la paralizie, la pierderea senzațiilor sau a funcției mușchilor, în cazul în care nu este tratată. De asemenea, mai poate cauza dificultăți în respirație. Medicii atrag atenția că este o boală rară, dar care poate fi fatală.
Directorul executiv al DSVSA Suceava, doctor Petrea Dulgheru, face un apel către populație ca ori de câte ori sesizează probleme la produsele alimentare cumpărate să se adrese în cel mai scurt timp veterinarilor pentru ca aceștia să ia măsurile ce se impun. Petrea Dulgheru recomandă sucevenilor să nu cumpere conserve decât din locuri autorizate sanitar – veterinar.





