Conservarea merelor pentru iarnă



Dacă aveți în curte câțiva pomi fructiferi, știți foarte bine că merele se coc într-un ritm mai rapid decât cel în care le-ați putea consuma. De aceea, pentru a profita cât mai mult de aceste fructe, metoda ideală de conservare a merelor este să le congelați. Astfel, fructele se vor păstra mai bine decât dacă ar fi fierte și făcute compot. În plus, vor putea fi folosite în prepararea mai multor feluri de mâncare, nu doar pentru deserturi. Este recomandat ca, dacă optați pentru metoda de conservare a merelor prin congelare, să alegeți doar fructe tari, cu textură fermă și fără lovituri.
Pentru congelare, merele trebuie curățate de coajă, iar cotorul trebuie scos și el. În momentul în care pulpa este expusă, aceasta are tendința de a se oxida. Soluția pentru a evita acest fenomen este să „lucrați” rapid cu merele și să le „tratați” cu zeamă de lămâie înainte de a le împacheta și pune în congelator. Merele nu sunt foarte pretențioase, prin urmare puteți folosi orice fel de recipient pentru a le îngheța: pungi, caserole sau chiar tăvi speciale pentru plăcintă. Pentru a vă face munca mai ușoară, este indicat să puneți la congelat cantități mici de mere – cât ați folosi o dată pentru prepararea unei plăcinte, a unui tort sau a unei budinci.
Pregătirea fructelor
Merele trebuie curățate de coajă și de cotor, apoi tăiate după preferință – felii sau cuburi. Indiferent pentru ce formă optați, tăiați merele în bucăți groase, pentru că prin congelare fructele se deshidratează și, deci, cu cât sunt mai groase bucățile, cu atât mai suculente vor fi când le veți dezgheța. Turnați într-un bol zeamă de lămâie, lichid în care va trebui să scufundați bucățile de fruct preț de câteva secunde. Când ambalați feliile sau cuburile de măr în pungi, folosiți pungi speciale pentru congelator, de preferat de dimensiuni mici, și scoateți pe cât posibil aerul din ele înainte de a le așeza în sertarele frigiderului. Astfel, fructele vor îngheța mai repede, iar pungile vor ocupa mai puțin loc în congelator. Dacă alegeți să congelați merele în caserole, singura recomandare ar fi ca recipientele să fie de dimensiuni mici, pentru a putea folosi o porție o dată.
La fel de bine, merele pot fi coapte înainte de a fi congelate. Dacă optați pentru această metodă, înainte de a pune fructele în pungi puteți presăra zahăr peste ele, pentru a le conferi mai multă dulceață. Merele congelate după ce au fost coapte pot reprezenta ingrediente de bază pentru prepararea dulciurilor (budincă, tort sau plăcintă cu mere), dar la fel de bine pot fi utilizate ca garnitură pentru preparate din carne de porc, în special pentru friptură la tavă.