Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) organizează, în zilele de 12 și 13 iunie, cea de-a XII-a ediție a Conferinței Internaționale de Științe ale Educației, manifestare ce-și propune să creeze un cadru de comunicare pentru cei care vor să contribuie la creșterea calității în educație prin inovare pedagogică.
Conferința este organizată în colaborare cu Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” Cernăuți și organizația „Learning for life society”, instituții tinere și dinamice, care se implică activ în formarea cadrelor didactice și în cercetarea din domeniul educației.
În ediția din acest an a conferinței vor fi prezentate 80 de lucrări științifice reunite în două secțiuni, care abordează problematici specifice educației din societatea contemporană. De asemenea, în cadrul conferinței vor avea loc două workshopuri, organizate în parteneriat cu Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, dar și ateliere de lucru pe diferite tematici din domeniul educațional.
Oportunitate pentru inițiere de noi proiecte educaționale
Festivitatea de deschidere a conferinței a avut loc ieri, în prezența participanților și a reprezentanților USV, aceasta fiind moderată de către decanul Facultății de Științe ale Educației (USV) – conf. univ. dr. Otilia Clipa.
Potrivit acesteia, „prezentările care vor avea loc în plenul conferinței vor fi susținute de experți și practicieni din domeniul educațional de la Universitatea din Kielce, Polonia, Universitatea din Cernăuți, Universitatea «Transilvania» Brașov, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași”.
Totodată, aceasta a mai evidențiat că secțiunile propuse, precum și cele 80 de lucrări științifice care se vor susține, se adresează tuturor practicienilor (institutori, consilieri școlari, profesori, cercetători, formatori) din învățământul preuniversitar și universitar care doresc să contribuie la creșterea calității în educație.
De asemenea, în cadrul evenimentului din acest an a fost organizat un concurs studențesc privind cercetarea din domeniul științelor educației – „Educația în mileniul III”, competiție la care s-au înscris peste 25 de studenți, masteranzi și doctoranzi de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Universitatea din Oradea și USV.
Otilia Clipa a mai amintit și de distincțiile obținute de studenții suceveni în cadrul Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice pentru Studenți (Universitatea din București), precum și de prezența universității sucevene la Săptămâna Internațională a profesorilor și studenților, de la Riga, menționând că „participarea la aceste concursuri a demonstrat că școala suceveană din domeniul științelor educației este competitivă pe plan național și internațional”.
La rândul său, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a prezentat invitaților câteva repere din istoria instituției, menționând că bazele Universității „Ștefan cel Mare” au fost puse în 1963, odată cu înființarea Institutului Pedagogic, care răspundea nevoii de specializare a cadrelor didactice din zonă.
Din prezidiul manifestării au mai făcut parte universitari din Polonia, Iași, Brașov și Ucraina, fiecare dintre aceștia evidențiind importanța inițierii de noi proiecte și parteneriate în domeniul științelor educației.
A XII-a ediție
Conferință internațională pe teme educaționale, la Universitatea „Ștefan cel Mare”
