Poziție

Conducerea Spitalului Suceava nu mai vrea ca mâncarea bolnavilor să fie gătită în viitor de o firmă privată



Conducerea Spitalului Suceava ar putea renunța la proiectul de externalizare a bucătăriei, ajungând la concluzia că încheierea unui contract de prestări servicii cu o societate privată nu este chiar atât de avantajoasă din punct de vedere economic.
Directorul Vasile Rîmbu a declarat ieri că mâncarea bolnavilor internați ar putea să nu mai fie pregătită în viitor de o firmă particulară, așa cum se intenționa, întrucât costurile ar fi prea mari și nu se rentează.
„Nu am renunțat definitiv la ideea de a externaliza blocul alimentar, dar o reanalizăm. Cred că este mai ieftin dacă, în continuare, am prepara tot noi mâncarea. Pe de altă parte, există riscul ca bolnavii să rămână fără hrană, în cazul în care odată ne-am afla în imposibilitatea de a achita serviciile firmei, iar aceasta nu ar mai dori să ne aștepte cu plata și ar sista activitatea blocului alimentar”, a explicat Vasile Rîmbu, care este de părere că mâncarea pacienților este și la ora actuală bună.
Bucătăria spitalului, reabilitată în 2008
Recent, directorul Spitalului Suceava a anunțat că intenționează să externalizeze bucătăria, chiar anul acesta, din rațiuni ce țin mai mult de calitate și imagine decât de partea financiară. Blocul alimentar al unității a fost complet renovat și dotat în 2008, cu excepția unor spații, cum ar fi cele de depozitare și păstrare a alimentelor.
Reabilitarea încăperilor care n-au fost supuse atunci modernizării ar constitui una dintre condițiile impuse firmei ce va câștiga licitația, dacă administrația spitalului decide totuși să experimenteze externalizarea. Societatea desemnată să se ocupe de hrana bolnavilor ar trebui să preia și personalul angajat la bucătărie.
Potrivit directorului Vasile Rîmbu, în acest an, nici un bolnav internat nu s-a plâns oficial de calitatea hranei din spital.