Tații vor putea asista la nașterea copiilor lor, de îndată ce conducerea Spitalului de Urgență Sfântul „Ioan cel Nou” Suceava va pune la punct protocolul care trebuie urmat pentru ca această opțiune să devină viabilă. Propunerea a fost lansată, în aceste zile, medicilor suceveni, de prof. univ. dr. Virgil Mănică, de la TUFTS Medical Center din Boston, cu care Spitalul de Urgență colaborează de aproximativ doi ani. Prof. Mănică a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Spitalul de Urgență Suceava, că nașterea este un eveniment la care trebuie să participe ambii parteneri dintr-un cuplu, atât din punct de vedere al suportului psihic pentru femeie, cât și din cel al coeziunii mamă – tată – copil.
„La noi, soțul sau prietenul este prezent în sută la sută din cazurile de nașteri naturale și la 90 la sută dintre cezariene stă la capul pacientei și o ține de mână. Este în spatele câmpului operator, nu vede operația, dar este acolo, lângă mamă”, a afirmat doctorul american. El a fost de acord că în România mentalitatea este diferită, că poate există mulți dintre viitorii tați care nu sunt interesați să fie prezenți, dar mamele își doresc acest lucru foarte mult și este important pentru spital să poată oferi această opțiune.
Statisticile spun că peste 60 la sută dintre bărbații români nu sunt interesați să-și asiste partenerele la naștere
Medicii suceveni prezenți la conferința de presă – dr. Dorin Stănescu- ATI, dr. Alina Melinte – Obstetrică/ Ginecologie și dr. Tiberius Brădățan – director medical, au exprimat unele rezerve în legătură cu succesul unei astfel de opțiuni, dar și-au declarat toată deschiderea pentru implementare, după ce vor fi puse la punct protocoalele interne obligatorii. Astfel, dr. Alina Melinte a afirmat că statisticile din țară arată că peste 90 la sută dintre femei își doresc să-i aibă alături pe partenerii lor în momentul nașterii, în schimb mai mult de 60 la sută dintre bărbații chestionați au spus că nu sunt pregătiți pentru asta. „Nu spunem nu acestei propuneri, dar mai întâi trebuie să prindem în codul de procedură internă acest lucru. Este o problemă de organizare”, a precizat și directorul medical Brădățan. Prof. Mănică i-a încurajat, a subliniat că investițiile sunt minime și că trebuie să aibă în vedere în primul rând rezultatul final – satisfacția femeii și coeziunea familiei. Profesorul a declarat că a avut deja o discuție în acest sens și cu managerul spitalului, Vasile Rîmbu, și și-a exprimat speranța că, la următoarea sa vizită (probabil anul viitor), opțiunea de prezență a taților la naștere să fie deja funcțională.