Managerul Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu, și membrii comitetului director nu intră sub incidența noilor reglementări privind incompatibilitățile și conflictele de interese, adoptate miercuri de Guvern. Vasile Rîmbu ne-a declarat, ieri, că soția sa sau alți membri ai familiei nu lucrează în spital, deci nu au cum să dețină funcții de conducere, și nici ceilalți membri ai comitetului director nu se află în această situație. De asemenea, nu au funcții de conducere, administrare și control în partide politice și nici nu au activități didactice. ”La spitalele din teritoriu aflate sub administrarea consiliilor județene sau locale nu erau nici înainte asemenea probleme. În centrele universitare, la spitalele clinice sunt acum astfel de incompatibilități. Așteptăm normele de aplicare pentru noua ordonanță de urgență”, a afirmat Vasile Rîmbu.
În ceea ce privește concursul pentru ocuparea funcției de manager, care va avea loc luna viitoare, Rîmbu a precizat că se va desfășura după prevederile vechii legislații deoarece procedura de organizare era deja demarată. ”După noile reglementări, n-am înțeles foarte bine cine evaluează planul de management al candidatului. Eu n-am nici o emoție, planuri de dezvoltare avem suficiente”, a mai spus el.
Miercuri, Guvernul a adoptat ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care elimină restricțiile privind participarea la concursul de ocupare a funcției de manager de spital. Până acum, la spitalele clinice exista obligația managerilor de a fi cadru universitar sau medic primar.
Incompatibilitățile și conflictul de interese merg până la rude de gradul IV
De asemenea, au fost extinse incompatibilitățile pentru manager și ceilalți membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil și, în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri). Astfel, aceste funcții devin incompatibile cu cele de conducere, administrare și control la nivelul partidelor politice sau al societăților comerciale.
De asemenea, este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor și cu: deținerea de către soțul/soția, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcției de membru în comitetul director, șef de secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcția de manager; alte situații în care managerul, soțul/soția, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a funcției de manager.
Un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanțare pentru activitățile didactice sau de cercetare științifică din partea furnizorilor de bunuri și servicii ai spitalului. O eventuală finanțare ar putea afecta exercitarea funcției de manager în condiții de imparțialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relația cu spitalul.
Potrivit actului normativ, condițiile de exercitare a activităților de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătății și prin contractul de management.