Dosar la final

Condamnări trase la indigo într-un dosar cu trafic de migranți și trafic de țigări



Membrii unei grupări care se ocupa cu traficul de migranți și cu traficul de țigări aduse din Ucraina și-au aflat pedepsele definitive după ce procesul care se judeca la Curtea de Apel Suceava a ajuns la final. Mai multe persoane din Vicovu de Sus și un cetățean ucrainean au fost acuzați de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, trafic de migranți, aderarea și sprijinirea unui grup infracțional organizat și complicitate la contrabandă.
Trebuie menționat că nici una dintre condamnări nu este cu executare. Mai mult, cele șapte persoane condamnate definitiv au primit pedepse trase la indigo.
Ioan Mandici a primit condamnări pentru mai multe infracțiuni, iar rezultanta este de 2 ani de închisoare cu suspendare și 4 ani perioadă de încercare. Constantin Schipor, zis „Costan”, a primit și el aceeași pedeapsă, respectiv 2 ani de închisoare cu suspendare și 4 ani perioadă de încercare. Un alt inculpat din acest dosar, Vasile Ioan Vitescu, a primit aceeași condamnare, soluție similară cu cea care o privește pe Elisaveta Mandici, zisă „Saveta”.
Și soluțiile care-i privesc pe Valerian Istratiy, zis „Valera”, Constantin Poleucă și Viorel Kimin au fost identice, adică 2 ani cu suspendare și 4 ani perioadă de încercare.
Magistrații Curții de Apel Suceava au mai decis să-i oblige pe Ioan Mandici, Constantin Schipor, Vasile Ioan Vițescu și Valerian Istratiy la plata sumei de 39.785 de lei, valoarea totală a prejudiciului creat prin introducerea în țară a cantității de 4.970 de pachete de țigări, din care 2.000 de pachete de țigări marca Doina și 2.970 de pachete de țigări marca More, precum și a penalităților de întârziere. Aceleași persoane, plus Elisaveta Mandici, Constantin Poleucă și Ion Sorin Schipor, un alt inculpat din acest dosar care este judecat separat, au fost obligați la plata a 59.824 de lei, valoarea totală a prejudiciului creat prin introducerea în țară a cantității de 7.500 pachete de țigări Doina, precum și a penalităților de întârziere.
Cum funcționa rețeaua
Cei șapte indivizi din Vicovu de Sus sunt acuzați că, împreună cu cetățeni ucraineni, au pus bazele unui grup infracțional organizat, specializat în traficul de migranți, în special cetățeni moldoveni, pe relația Ucraina-România-Italia.
Liderii grupării erau cetățenii ucraineni, care racolau migranții și îi aduceau până în apropierea frontierei cu România.
De aici, erau preluați de membrii suceveni ai grupării, care-i introduceau fraudulos în țară, de multe ori folosindu-se de o căruță, și se ocupau cu cazarea lor.
Transportul spre Ungaria și, ulterior, Italia era asigurat de alți membri ai grupării, de regulă cetățeni ucraineni.
Moldovenii preluați din județul Suceava sau de pe traseu de către transportatorii ucraineni călătoreau cu mijloace auto înmatriculate în Ucraina, destinate transportului de persoane, fie cu documente falsificate, fie ascunși în locașuri special amenajate, pentru a trece ilegal din România în Ungaria.
Pe parcursul cercetărilor, care au demarat în februarie 2010, au fost depistați la frontiera de vest a României opt migranți, cetățeni moldoveni, în timp ce încercau să o treacă fraudulos.
În paralel cu afacerea cu traficul de migranți, vicovenii s-au apucat și de contrabandă cu țigări.
Cât se câștiga din aceste afaceri ilegale
În rechizitoriul înaintat instanței de judecată se arată că Ioan Mandici a fost cel care a venit cu ideea de a se apuca de trafic de migranți și a cooptat-o și pe soacra sa, Elisaveta Mandici, iar aceasta pe concubinul ei, Constantin Schipor, zis „Costan”. În afacere a intrat, ulterior, și cumnatul lui Ioan Mandici, Vasile-Ioan Vițescu, precum și Constantin Poleucă, o rudă mai îndepărtată a celorlalți suspecți.
Profitul pe care îl scoteau membrii grupării de pe urma acestor afaceri ilegale era frumușel. Un migrant plătea în medie între 2.000 și 3.000 de euro pentru a ajunge în Italia, iar din această sumă între 50 și 200 de euro îi revenea suceveanului care se ocupa de trecerea ilegală în România.
Transportatorilor le reveneau sume cuprinse între 100 – 150 euro/migrant, numai pe transportul efectuat pe teritoriul României, iar celor care îi preluau și ascundeau în locașuri special amenajate în vederea scoaterii ilegale din România, aproximativ 1/3 din suma totală plătită de migrant.
La țigări, contrabandiștii din Vicov obțineau profit în funcție de cantitatea de țigări introdusă ilegal în România.
Pentru un bax de țigări (50 cartușe cu zece pachete fiecare) pentru care contrabandiștii ucraineni achitau la „producător” suma de 40 – 50 euro, vicovenii primeau după furnizarea țigaretelor sume de bani cuprinse între 90 – 120 euro.
Contrabandiștii români valorificau baxurile de țigări prin vânzarea imediată către complicii lor, care achiziționau marfa angro, achitând pentru un bax aproximativ 180 – 220 euro.
Pentru a nu fi deconspirați de oamenii legii, membrii grupării, explică anchetatorii, foloseau un argou specific.
Migranții erau denumiți „ghiocei” sau „vabagonzi”, iar locul de cazare în care erau duși aceștia, „la cabană”, „livadă”.
Frontiera era denumită „gard” ori „sârmă”.



Recomandări

Încă 30 de zile de arest pentru toți cei prinși, în urma flagrantului în trafic de la Cumpărătura, cu țigări de contrabandă

Mandate de arestare prelungite pentru toți cei prinși, în urma flagrantului în trafic de la Cumpărătura, cu țigări de contrabandă
Mandate de arestare prelungite pentru toți cei prinși, în urma flagrantului în trafic de la Cumpărătura, cu țigări de contrabandă

Mandate de arestare prelungite pentru toți cei prinși, în urma flagrantului în trafic de la Cumpărătura, cu țigări de contrabandă

Mandate de arestare prelungite pentru toți cei prinși, în urma flagrantului în trafic de la Cumpărătura, cu țigări de contrabandă
Mandate de arestare prelungite pentru toți cei prinși, în urma flagrantului în trafic de la Cumpărătura, cu țigări de contrabandă

O zonă izolată de lângă Cumpărătura, loc de predare-primire a țigărilor de contrabandă. La al treilea transfer de țigări au apărut și polițiștii