Nicolae Goicea, șeful Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, a fost condamnat definitiv în cursul zilei de luni de magistrații de la Curtea de Apel. Potrivit soluției, Nicolae Goicea a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 2 luni de închisoare. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, cu un termen de supraveghere de 2 ani. De asemenea, Nicolae Goicea nu are dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, nu are dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a deține, purta și folosi orice categorie de arme.
În același dosar a fost judecat și Radu Ghiocel Iurniuc, unul dintre subalternii șefului AJVPS Suceava. Radu Ghiocel Iurniuc a primit o condamnare de 4 ani și o lună de închisoare în regim de detenție, asta în condițiile în care mai avea deja o condamnare cu suspendare, pentru infracțiuni din aceeași sferă.
Dosarul a stat în instanță aproximativ 5 ani, perioadă în care s-a ajuns la instanța de apel, care însă a trimis cauza spre rejudecare. Dosarul a fost reanalizat de magistrații de la Câmpulung Moldovenesc, care au dat ieri o soluție, iar recent a ajuns din nou în apel, iar soluția dată luni este una definitivă.
Cum a început totul și care sunt acuzațiile din dosar
Fostul primar al comunei Vatra Moldoviței, Virgil Saghin, a reclamat la Poliție și la Parchet că paznicul de vânătoare din localitate, Radu Ghiocel Iurniuc, l-a amenințat în mai multe rânduri cu moartea, mai exact că îl împușcă. Aceste amenințări au fost proferate în prezența mai multor martori.
Iurniuc a fost prins pe 13 septembrie 2014 în flagrant de organele de poliție și cele silvice tăind și sustrăgând fără drept arbori și a considerat că primarul Virgil Saghin este cel care a sesizat faptele către autorități.
De precizat că Iurniuc a fost judecat și pentru infracțiunea de amenințare față de primar, însă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a încetat procesul pentru acest capăt de acuzare, ca urmare a retragerii plângerii penale.
Autoritățile i-au ridicat armele lui Iurniuc, Goicea i le-a restituit
Revenind la firul poveștii din 2014, în joc a intrat și Nicolae Goicea, directorul AJVPS Suceava. Subalternul său, Iurniuc, a înaintat o contestație în instanță față de măsura de ridicare a armelor. Imediat, în baza contestației, directorul AJVPS Suceava, Nicolae Goicea, i-a restituit armele paznicului de vânătoare Radu Ghiocel Iurniuc, fără a solicita vreun aviz de la poliție. Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că acest episod al restituirii armelor nu a fost singular.
Procurorii au explicat că, deși măsura de ridicare a armelor a fost contestată în instanță, executarea sancțiunii nu putea fi suspendată, prevederile legale fiind clare în acest sens. De altfel, contestația a fost respinsă ulterior definitiv și irevocabil de către Curtea de Apel Suceava.
Procurorii au descoperit, pe parcurs, și alte infracțiuni
Neregulile imputate lui Goicea nu s-au oprit acolo. El a mai fost acuzat și că „l-a determinat în mod expres, cu rea-credință, pe inculpatul Iurniuc Ghiocel Radu ca în intervalul 13-20.12.2014 să împuște trei exemplare de cervide de pe fondul de vânătoare nr. 26 Paltinul, în baza unei autorizații de vânătoare individuale emise tot ca urmare a dispozițiilor verbale ale inculpatului Goicea, folosind o carabină fără a avea drept de port și folosire pentru această armă, neavând emis vreun document legal care să i-l confere”, au arătat procurorii.
În acest dosar au mai fost cercetați încă doi angajați ai AJVPS Suceava, care i-au returnat armele lui Iurniuc, la dispoziția lui Goicea, fără a avea cunoștință de faptul că restituirea acestora este o încălcare grosolană a legislației privind regimul armelor și munițiilor.
Procurorii au stabilit fără dubiu că persoana din cadrul AJVPS Suceava care răspunde în mod direct de dotarea cu armament a personalului este Nicolae Goicea, aspect confirmat chiar de el în fața organelor de cercetare penală. El a declarat în fața procurorului de caz că este directorul AJVPS Suceava din 1992 și răspunde de bunul mers al instituției, iar cu privire la dotarea cu armament de serviciu a personalului angajat este unicul decident.
Dosarul a fost instrumentat de prim-procurorul de la acea vreme din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, fiind unul dintre cele mai complexe dosare instrumentate de acest parchet local.