Elevii de la Școala Gimnazială Plopeni au marcat Ziua Națională a României printr-o suită de activități desfășurate în parteneriat cu elevi și profesori de la o școală gimnazială din Republica Moldova, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Școala Gimnazială Nr. 10 Suceava, Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Bănești și Școala Gimnazială Stroiești.
Proiectul intitulat „România în zi de sărbătoare” a debutat pe 20 noiembrie cu întâlnirile coordonatorilor și ale elevilor implicați în vederea stabilirii activităților ce urmau a fi desfășurate și au continuat luni, 1 Decembrie, cu desfășurarea evenimentelor planificate.
Directoarea Școlii Gimnaziale Plopeni, prof. Nicoleta Zettel, a subliniat în cuvântul de deschidere importanța luptei românilor transilvăneni pentru unitatea națională și a vorbit despre importanța creării României Mari în anul 1918, împlinindu-se astfel visul de veacuri al tuturor românilor. Elevii școlii, îmbrăcați în costume populare, cu stegulețe în mâini și cu tricolorul la piept, au intonat Imnul Național al României, “Deșteaptă-te, române!”, și au dat citire unor fragmente din Rezoluția de la 1 Decembrie 1918. Au urmat elevii din clasele a VII-a și a VIII-a, care au redat atmosfera de la Alba Iulia din 1918 printr-o suită de filme documentare realizate sub îndrumarea profesoarei de istorie Gabriela Daniliuc.
Prezentarea costumului popular
În cadrul acestui proiect, elevii organizați în echipe au participat la diferite concursuri: „Sunt mândru că sunt român!” (concurs de eseuri), „România prin ochi de copil” (concurs de postere), „România din suflet” (concurs de recitări și de prezentare a costumului popular). Totodată, elevii au avut ocazia să admire expoziția de obiecte și costume populare amenajată în incita Școlii Gimnaziale Plopeni cu ajutorul elevilor, al părinților și al profesoarei Onuța-Lăcrămioara Mihai.
În încheiere, corul Școlii Gimnaziale Plopeni, îndrumat de prof. Gabriela Daniliuc și prof. Cristina Gabriela Ciobanu, a susținut un emoționant program artistic, trezind sentimente înălțătoare în rândul audienței. Profesoara Onuța-Lăcrămioara Mihai a spus că „prin aceste acțiuni educative organizatorii au urmărit trezirea sentimentului patriotic la copiii de vârstă școlară și a mândriei că aparțin unui neam din rândul căruia s-au înălțat de veacuri adevărate valori ale vieții culturale și științifice”.