Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava și Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, având ca parteneri Asociația Alecart, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Centrul Cultural Bucovina, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Revista de cultură Timpul (Editura Adenium), organizează, sub egida Ministerului Educației Naționale, cea de-a IX-a ediție a Concursului Național de Jurnalism Cultural „Mihail Iordache”.
Concursul se adresează elevilor de liceu, are două etape și se desfășoară pe două secțiuni
Concursul, care se adresează elevilor de liceu (clasele IX-XII), are două etape, județeană și națională, și se desfășoară pe două secțiuni: 1 – Recenzie de carte beletristică, 2 – Cronică de spectacol artistic.
Pentru etapa județeană, care va avea loc în perioada 7-13 aprilie, lucrările se trimit exclusiv online (având ca termen limită data de 6 aprilie a.c.), pe adresa electronică specificată de inspectorul școlar de limba și literatura română din fiecare județ.
Jurizarea lucrărilor și selecția elevilor revin comisiei județene instituite la nivelul fiecărui inspectorat școlar.
La secțiunea Recenzie de carte beletristică, participanții vor trimite o lucrare (maximum trei pagini), care va cuprinde recenzia unui volum publicat în anii 2012-2014.
La secțiunea Cronică de spectacol artistic, participanții vor trimite o lucrare (maximum trei pagini), cu cronica unui spectacol de artă, reprezentație care a avut loc în perioada 2012-2014.
Etapa națională se va desfășura la Suceava, în perioada 16-18 mai
Pentru etapa națională, care se va desfășura la Suceava, în perioada 16-18 mai, vor participa câte doi elevi din fiecare județ (câte unul pentru fiecare secțiune). Excepție fac municipiul București, de unde pot participa șase elevi (câte trei elevi pentru fiecare secțiune), și județul gazdă, cu o participare de patru elevi (câte doi elevi pentru fiecare secțiune).
Elevii selectați vor susține, pe secțiuni, două probe individuale: o probă scrisă și o probă orală. Jurizarea probelor și stabilirea câștigătorilor revin unui juriu național, format din nume de prestigiu ale jurnalismului cultural.
La proba scrisă, concurenții vor redacta, pe secțiuni, timp de trei ore, un eseu interpretativ, vizând specificul recenziei de carte beletristică, respectiv specificul cronicii de spectacol artistic, pornind de la un articol jurnalistic, publicat într-o revistă de cultură, în perioada 2012-2014.
Concurenții vor avea la dispoziție textul-suport selectat.
La proba orală, concurenții vor susține (maximum cinci minute) un discurs argumentativ de evaluare a unei reviste de cultură și vor răspunde unei întrebări adresate de juriu.
Concurenții vor avea la dispoziție, pentru documentare, un stand cu publicații culturale.
Premii și alte activități
La etapa națională, în cadrul fiecărei secțiuni, se vor acorda trei premii, mențiuni și premii speciale. Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava va acorda Marele Premiu „Mihail Iordache”.
Manifestarea va include și lansarea noului număr al revistei de atitudine culturală Alecart.
În acest context, va avea loc un workshop – dialog între generații, pe tema jurnalismului cultural contemporan.
Informații suplimentare se pot obține la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava (prof. Gheorghe Cîrstian, e-mail: gheorghe_cirstian@yahoo.com; tel. 0744 611 757) și la Inspectoratul Școlar al Județului Suceava (inspector școlar Eleonora Bulboacă, e-mail: eleonora_bulboaca1957@yahoo.com; tel. 0733 946 065).