La Colegiul Agricol din Fălticeni a avut loc, în perioada 18 – 21 aprilie, cea de-a XIV-a ediție a Concursului de analiză senzorială a produselor lactate. Manifestarea a fost organizată de unitatea de învățământ gazdă, în parteneriat cu Asociația profesorilor și a specialiștilor care predau tehnologia laptelui din Europa – Europel, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava.
Concurenți din cinci țări au degustat produse lactate
La această competiție, care a avut loc pentru prima oară în România, au participat 42 de elevi și studenți din cinci țări, Finlanda, Olanda, Franța, Spania și România, grupați în 15 echipe a câte doi sau trei membri, concursul fiind destinat atât elevilor, cât și studenților. Anul acesta concurenții au avut de parcurs cinci probe, analiza laptelui, a untului, a brânzei Gouda, a brânzei Emmental și a cașcavalului. Fiecare concurent a degustat cinci probe diferite din fiecare produs, pe care le-a evaluat separat pe câte un formular, în timp ce un grup de experți au evaluat fiecare probă. Concursul nu-și propune să aleagă cel mai bun produs dintr-o anumită categorie, ci pe cei mai buni degustători.
Anul trecut, România a participat pentru prima oară la acest concurs la Leuwardeen, în Olanda, fiind reprezentată de două echipe de la Colegiul Agricol din Fălticeni.
Educarea gustului consumatorilor, o șansă pentru industria laptelui
De la prof. ing. Monica Crețu, vicepreședinte al Asociației Europel și profesor de specialitate la Colegiul Agricol Fălticeni, am aflat că prin acest concurs “încercăm să educăm copiii, să le educăm gustul și credem că această oportunitate oferă noi șanse pentru industria laptelui. Un viitor degustător de produse lactate trebuie să aibă finețea gustului testată anterior, să aibă și o anumită cultură a gustului, să cunoască sortimentele de brânzeturi care se fabrică pe plan mondial, trebuie să stăpânească tehnica degustării. Probele trebuie pregătite cu trei ore înainte, se scot la temperatura camerei, condițiile de degustare presupun săli luminoase, săli fără mirosuri, bine aerisite. Probele nu trebuie să arate proveniența, sunt anonime, doar un număr ne indică în final despre ce probă a fost vorba”, a spus Monica Crețu.
După deschiderea oficială a manifestării de către Jappi de Jong, președintele Asociației Europel, prof. dr. Maria Pentelescu, inspector de specialitate pentru învățământ profesional și tehnic în cadrul Inspectoratului Școlar Suceava și conducerea Colegiului Agricol, tinerii degustători de produse lactate au intrat în sălile special amenajate pentru a degusta produsele. Jappi, a spus printre altele, că el preferă brânza galbenă, Gouda, aceasta având foarte multe calități testate.
Untul, un produs mai greu de degustat
Larisa Daniela Zaharia, unul dintre concurenții care a reprezentat România, ne-a declarat că este mândră că participă la acest concurs, mai ales că în acest an școlar a efectuat un stagiu de pregătire în Franța și acolo a avut ocazia să învețe tehnica degustării produselor lactate. Eleva ne-a spus că “pentru reușita la acest concurs trebuie să ai papile gustative foarte bine dezvoltate, pentru că trebuie să descoperi sarea din produsul dat spre degustare, cât de dulce este, cât de acru, iar toate acestea trebuie bifate într-un tabel, în funcție de intensitatea lor. După această dozare mintală ne putem da seama de calitatea probei”, a specificat eleva.
Victor Ceauș este din Tulcea și este student la Universitatea de Industrie Alimenatră “Dunărea de Jos” din Galați. Tânărul ne-a spus că nu este greu să deguști produsele lactate. Prima oară va degusta unt, pentru că mărcile de unt sunt mai greu de recunoscut din cauza conținutului ridicat de grăsime.
“Gustul unui produs determină, în mare, decizia consumatorului de a-l cumpăra”
De la Cristina Dumitrescu, reprezentantă a agentului economic Zada Prodcom SRL și membră a juriului, am aflat că gustul unui produs determină, în mare, decizia consumatorului de a-l cumpăra. Cristina Dumitrescu a declarat: “Problema mea ca producător de produse lactate este că acest gust nu este suficient de educat. Mi-aș dori ca modul de desfășurare a acestui concurs de degustări să fie cunoscut publicului pentru a vedea care sunt criteriile de apreciere a produsului. Personal mi-aș dori ca în educația noastră, începând chiar de la școală, să se pună mai mult accent pe alimentație și una din componente să fie și gustul produselor ca parte a calității produselor. Aprecierea are mai multe capitole, apreciere vizuală, care înseamnă cum arată produsul la exterior, aspect, culoare, cum arată produsul în tăietură. Apoi vine proba organoleptică, proba de gust și aromă, unde trebuie apreciate mai multe caracteristici, cum ar fi aromă, gust, gusturi străine care pot însemna gust metalic, gust amar, gust acru, poate fi un gust prea pronunțat sau un gust prea proaspăt, consistență, dacă produsul este friabil sau are o consistență elastică sau cauciucoasă. Din probe nu trebuie recunoscut produsul ca atare, ci cel mai bun produs din probele puse la dispoziție”.
Premierea și înmânarea trofeului concursului au avut loc vineri, 20 aprilie. La echipe, pe locul I s-a clasat echipajul „Aurillac” din Franța, locurile doi și trei fiind ocupate de echipele din Olanda. La individual, primele trei locuri au fost ocupate de membrii echipei „Aurillac” din Franța.