La Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute ediția a V-a a Concursului interjudețean „Armonie prin artă populară și tradiții”, la care au participat aproape o sută de elevi și zeci de cadre didactice. Competiția a cuprins două secțiuni: artă populară și obiecte decorative (cusături, încondeiere ouă, pictură religioasă, curelărie, sculptură în lemn) și folclor (dansuri populare cu acompaniament orchestral, muzică vocală și instrumentală).
Concursul a reunit copii și tineri cu cerințe educative speciale (CES) din județele Suceava, Botoșani și Neamț. Juriul a fost alcătuit din reprezentanți ai Palatului Copiilor Suceava (prof. Ileana Voinoiu), ai Complexului Muzeal Bucovina (Elena Ciobanu, Maria Crusninschi), ai Centrului Cultural Bucovina (Gheorghe Constantin Marin), ai Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu” din Suceava (directorul Ion Băițan) și ai Universității „Spiru Haret” (lector universitar doctor Crinuța Popescu).
Inaugurarea sălii de sport și a cabinetului de kinetoterapie
La încheierea concursului, directoarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Suceava, profesoara Camelia Darie, a spus că ziua de sâmbătă, 14 iunie, a fost una deosebită, „zi în care elevii s-au simțit minunat, au fost încântați să dovedească tuturor talentul lor, impresionând atât juriul, cât și publicul”. Duminică, 15 iunie, la Centrul Școlar Suceava a avut loc inaugurarea și sfințirea sălii de sport recent renovate și a cabinetului de kinetoterapie, de care vor beneficia cei peste 600 de elevi. Ceremonia religioasă a fost oficiată de preoții Cosmin Cârlioru, Ștefan Argatu și Mihai Apăvăloaie.
La eveniment au participat cadre didactice, elevi, părinți, iar ca invitați: președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Ilie Niță, președintele Clubului Rotary Suceava, Florin Apetroaie, inspector școlar general adjunct Cristina Teodorovici, inspector învățământ special Ionel Dumistrăcel. În sala de festivități a unității școlare, după urarea de bun venit a directoarei Camelia Darie, a avut loc premierea elevilor și a profesorilor îndrumători (Lucia Pușcașu, Camelia Rusu Sadovei, Iulian Asimionesei) de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, pentru implicarea în proiecte educaționale de tip voluntariat pentru categorii sociale defavorizate. Acestora li s-au oferit diplome și premii în bani de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Clubul Rotary.
Cei 40 de elevi de la Colegiul de Artă au realizat picturi pe pereții căminelor de la internatul Centrului Școlar Suceava. După momentul oficial al inaugurării sălii de sport și a cabinetului de kinetoterapie a avut loc un program artistic, prezentat de formația „Dor Bucovinean”, eleva Raluca Bilaucă, grupul vocal „Mândră Bucovină” și trupa de dans modern de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava, coordonată de profesoara Ecaterina Conachi.
Importanța voluntariatului pentru comunitate
După vizitarea școlii, reprezentanții Consiliului Județean Suceava au apreciat implicarea echipei manageriale (director prof. Camelia Darie, directori adj. prof. Florica Icusca și Cristina Clim, administrator Dorel Filip), pentru folosirea eficientă a resurselor, pentru o bună organizare a tuturor compartimentelor din instituție și pentru buna colaborare cu autoritățile publice locale și județene.
Programul de duminică s-a încheiat în curtea unității școlare, prin organizarea unui flash mob pe melodia „Happy”, la care au participat atât copii de la Centrul Școlar Suceava, cât și de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. Directoarea Camelia Darie a adăugat că acțiunea de duminică „a urmărit conștientizarea de către elevi a importanței voluntariatului pentru comunitate, a unor relații sociale armonioase, precum și promovarea ideii de incluziune socială”.