Liceenii pasionați de fotografie și de poezie se pot înscrie, până pe data de 17 martie, la ediția a 18-a a Festivalului Național de Arte „LicArt”, cea mai mare competiție de arte adresată tinerilor din clasele IX-XII din România.
Potrivit organizatorilor, prin participarea la „LicArt” liceenii au oportunitatea de a deveniți cunoscuți și apreciați pentru talentul lor. Mai mult, aceștia interacționează cu tineri din toată țara și au șansa de a participa la o tabără de creație. De asemenea, aceștia pot fi remarcați de una dintre personalitățile importante din domeniile fotografic și literar care sprijină acest festival prin participarea în juriile care desemnează câștigătorii.La ediția din 2018 au participat peste 1.500 de liceeni, premiile acordate depășind 15.000 de lei.
„«LicArt» rămâne, în această perioadă dificilă pentru cultură și artă, printre (prea) puținele spații de afirmare a valorii, în care tinerii se pot exprima, pot comunica, pot fi recunoscuți și înțeleși”, susțin organizatorii. Aceștia îi îndeamnă pe tineri să devină licartiști, înscriindu-se la una sau la ambele secțiuni – poezie și fotografie (categoriile alb-negru, portret și diverse). Cei care aleg poezia pot concura doar cu poezii proprii, scrise doar în limba română, cu diacritice. Cei care aleg fotografia pot concura doar cu fotografii realizate de ei, la una, două sau toate trei categoriile acestei secțiuni: alb-negru, portret, tematica diversă. „LicArt” este organizat de Clubul Nouă ne Pasă, în parteneriat cu Ministerul Educației. Toate detaliile despre înscriere, participare și regulament se găsesc pe pagina www.licart.ro.
Participarea este gratuită, dar premiile sunt cu mult peste nivelul obișnuit al concursurilor românești. Finaliștii vor fi invitați în Tabăra de Creație LicArt, ce va avea loc în perioada 19-25 aprilie 2019, unde vor beneficia de ateliere de creație și activități cultural-educative.
Primele 10 licee cu cei mai mulți elevi înscriși la „LicArt” vor primi câte o diplomă care să ateste implicarea în efortul de deschidere a tinerilor nu doar spre cultură, ci și spre ei înșiși, de sondare și manifestare a talentului, de îndrumare a noilor generații către valori care, din ce în ce mai mult, dispar din societatea actuală, au mai transmis organizatorii.