Ecotrophelia 2013

Concurs național pentru crearea de produse alimentare inovative, la Universitatea „Ștefan cel Mare”



15 echipaje de studenți de la cinci universități din țară participă la Ecotrophelia
15 echipaje de studenți de la cinci universități din țară participă la Ecotrophelia

În acest an, Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) este gazda fazei naționale a competiției Ecotrophelia, concurs pentru crearea de produse alimentare inovative, care se desfășoară sub egida Asociației Specialiștilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR).
La această etapă a concursului participă 15 echipe, care vor reprezenta următoarele universități: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Universitatea „Sapientia” Miercurea Ciuc, Universitatea din Oradea și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.
Produsele alimentare pe care echipele le prezintă în cadrul competiției trebuie să fie destinate consumului uman și să se adreseze tuturor categoriilor de consumatori.
Câștigătorii vor reprezenta România la faza internațională de la Koln, Germania
Festivitatea de deschidere a evenimentului a fost moderată de conf. univ. dr. ing. Adriana Dabija. Potrivit acesteia, produsele competitorilor vor fi apreciate de un juriu de specialiști prezidat de Daniela Ciuclaru – director Cercetare, Dezvoltare și Controlul Calității la „Puratos” România, printre membri numărându-se Adriana Macri – cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, București, Carmen Gavrilescu – marketing manager la Agricola, Bacău, Alexandru Scheul – manager la Killer Suceava și Cristian Mihai – manager la Tudia, Suceava.
Conform Adrianei Dabija, „fiecare produs alimentar prezentat în competiție trebuie săfie inovativ sub unul sau mai multe aspecte comparativ cu produsele alimentare deja existente pe piață, să fie distinct, să fie apt de a fi reprodus la nivel industrial. Totodată, produsul trebuie să fie relevant din punct de vedere comercial (oferta să fie în concordanță cu cererea, să existe un plan de marketing, să existe un ambalaj conceput pentru el)”.
La rândul său, prof. univ. dr. ing. Anca Nicolau, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, a declarat: „Este al doilea an în care competiția Ecotrophelia este prezentă și la noi în țară. Studenții au ocazia să își valorifice în acest fel cunoștințele dobândite în facultate, dar și inventivitatea. În acestă manieră dăm un răspuns industriei care își dorește produse alimentare inovative. Pentru studenți, acest concurs poate reprezenta o rampă de lansare atât la nivel național, cât și internațional”.
Marii câștigători ai competiției naționale vor avea prilejul de a reprezenta România la faza internațională, care va avea loc în perioada 6-7 octombrie 2013 la Köln, în Germania. Efortul câștigătorilor va fi răsplătit cu premii substanțiale. Astfel, câștigătorul premiului I va primi 8.000 de euro, studentul care va ocupa locul al II-lea va fi recompensat 4.000 de euro, iar cel care se va clasa pe locul al III-lea va primi 2.000 de euro.



Recomandări