La Mănăstirea Humoruluia avut loc duminică, 12 aprilie, în prima zi de Paște, a VII-a ediție a Concursului zonal de ciocnit ouă. În prima parte a concursului, un juriu format din trei „ouari” cu experiență a verificat ouăle de concurs ale celor 16 concurenți, femei și bărbați, tineri, dar și vârstnici din Mănăstirea Humorului, Gura Humorului și Voroneț.
Constantin Moldovan, primarul comunei Mănăstirea Humorului, ne-a spus: „La noi există această denumire de ouari. Ouarii sunt acei oameni care se pricep foarte bine la a găsi cele mai bune ouă pentru concurs. Prin lovirea lor de dinți ei spun în proporție de 99% care ou se va sparge și care rămâne întreg. Înainte de sărbătorile de Paști găinile erau chinuite, ținute în pod, la întuneric, hrănite cu calciu, cu var, cu praf de cretă și cu tot felul de chestii. Este o ambiție foarte mare să fii câștigătorul concursului de ciocnit ouă, atât al celui oficial care se desfășoară aici, dar și al celor neoficiale care se desfășoară în cele trei zile de Paște pe străzile comunei. Cine câștigă acest concurs are o aură de învingător, este ouarul numărul 1 al satului. Este un lucru simpatic și avem oameni foarte pasionați în acest sens”.
Toate ouăle înscrise în concurs au fost verificate foarte atent de membrii juriului
Președintele juriului, Constantin Macovei, ne-a declarat: „Fiecare concurent participă cu două ouă, unul cu care ciocnește și o rezervă pentru că este posibil să se spargă ouăle ambilor concurenți și se ciocnește din nou. Am verificat dacă ouăle sunt de găină, dacă sunt proaspete și dacă sunt ouă corecte pentru concurs. O altă condiție pentru a participa la concurs este de a purta costumul popular. Noi am fost nevoiți să verificăm și autenticitatea acestora.” De când este concursul la Căminul Cultural, juriul este format din experții Constantin Macovei, Gavril Jucan și Gheorghe Croitoru.
După ce fiecare ou pentru concurs a fost validat de semnătura președintelui juriului, a urmat tragerea la sorți pentru prima etapă, concursul fiind desfășurat în sistem turneu.
Pe toată perioada verificării ouălor atmosfera a fost întreținută cu epigrame, glume și poezii din „producția proprie” de către „cel mai mare poet dintre primari”, Constantin Moldovan, edilul comunei Mănăstirea Humorului.
Tragerea la sorți, norocul și oul ales fac parte din rețeta succesului
Odată startul dat, concurenții au fost avertizați să nu ciocnească decât ouă semnate de juriu și să nu umble la „recuzită”, mulți dintre ei având ouă „preparate” ascunse în sân.
Petru Hojbotă este decanul de vârstă al acestui concurs. Ne-a spus că nu este un concurs greu. „Este un concurs la nimereală, la care trebuie să ai ouă foarte bune. Nu poți trișa cu ouă de curcă sau de pichire pentru că juriul le cunoaște și te descalifică. Trebuie să fie ouă proaspete, pe care le testăm la dinte. Am câștigat până acum doar iepure și găină (n.r. – premiile pentru locurile II și III)”, ne-a spus octogenarul Petru Hojbotă, unul dintre ouarii cu cea mai mare experiență din comună.
„Avem și doamne în concurs, dar nu ne este frică, chiar dacă doamnele au ieșit pe primul loc în edițiile anterioare. Depinde de cât de bine are oul pregătit și de modul în care știe să ciocnească. Uneori este un avantaj să ciocnești, alteori poți avea avantaj dacă ții oul care urmează a fi ciocnit. Aici chiar dacă ai câștigat o ediție, la următoarea poți să fii descalificat din prima rundă, totul depinde de ou”, ne-a spus Mihai Hojbotă, unul dintre participanții la ultimele cinci ediții.
Doar ouă proaspete sunt acceptate în concurs
Pentru a fi siguri că se folosesc ouă proaspete, conform regulamentului, câștigătorii sunt obligați să mănânce oul cu care au învins, astfel juriul și ceilalți concurenți având convingerea că a fost „ou curat”. Pentru că tragerea la sorți a pus față în față câștigători din edițiile anterioare, o parte dintre favoriți au fost eliminați încă din primul tur, iar câștigătorii edițiilor 2014 și 2013 s-au întâlnit în turul doi.
„Este un concurs cu juriu, cu premii, cu spectatori, cu lacrimi, fie că e vorba despre învingători sau învinși. Este un concurs zonal cu concurenți din Mănăstirea Humorului, Gura Humorului și Voroneț. De la an la an concursul este din ce în ce mai cunoscut, sunt tot mai mulți spectatori și turiști care doresc să vadă această competiție, este un alt mod de a petrece Paștele în Bucovina”, a concluzionat primarul Constantin Moldovan.
Un miel, un iepure și o găină, premiile asigurate de organizatori
În semifinala pentru locurile 3-4 s-au întâlnit Ion Ghenghea, din Mănăstirea Humorului, cu Stela Petriuc, din Gura Humorului. Câștigătorul de acum doi ani, Ion Ghenghea, s-a mulțumit în acest an cu o găină, pe care urmează să o îngrijească și să o crească în cele mai bune condiții, cu grăunțe, var ras, pastile de calciu, pentru ca aceasta să producă ouă forte tari cu care să câștige concursul de anul viitor, așa cum a primit „instrucțiuni de utilizare a găinii” din partea organizatorilor care au asigurat premiile.
Finala a fost disputată între doi localnici, Viorel Hojbotă și Ionuț Micuțari, care au venit cu ouă „atent selecționate”, de la găini „nestresate, crescute în bătătură, cu boabe naturale”. Câștigătorul premiului II, Viorel Hojbotă, a fost întrebat dacă crede în iepuraș, iar răspunsul a venit prompt: cred în iepuroaică. Organizatorii i-au oferit un „iepuraș cu morcov” pe care să-l ducă la iepuroaică pentru a avea prosperitate în familie. Câștigătorul premiului I, Ionuț Micuțari, un tânăr din Mănăstirea Humorului, a spus că ouăle câștigătoare le are de la Păltinoasa și au fost alese personal pentru acest concurs.
„Am câștigat un mieluț pe care îl voi ține în gospodărie ceva timp. Nu am oi, așa că voi fi nevoit să-l sacrific, cu toate că mi-ar fi plăcut să îl păstrez. Concursul nu a fost greu, am avut pur și simplu noroc. Nu am mai participat, a fost pentru prima oară și nu mă așteptam să câștig”, ne-a spus Ionuț Micuțari.
După concursul de ciocnit ouă a urmat un spectacol folcloric susținut de formațiile Căminului Cultural și cu participarea a doi îndrăgiți interpreți din Mănăstirea Humorului, Florentina Moldovan și Dănuț Onoiu.