„Gastronomia este arta de a folosi hrana pentru a crea fericirea”, spune scriitorul Theodore Zeldin, iar unul dintre cei care sunt fideli acestui principiu este suceveanul George Topârceanu. Deși are numele unui poet de renume, firea sa poetică se manifestă în bucătărie, unde gătește minunat de bine, punând foarte mare accent și pe modul de prezentare a preparatelor. Altfel spus, poezie-n farfurie!
Concurenți în „Chefi la cuțite”, cot la cot în bucătărie și-n viață
Noul sezon al urmăritei emisiuni TV „Chefi la cuțite”, difuzată de Antena 1, are printre concurenți doi suceveni. Cei doi, care ar putea ajunge să lupte, în preparate, unul contra celuilalt, nu doar că se cunosc, ba chiar se iubesc și sunt alături unul de celălalt atât acasă, cât și la serviciu.
Asta pentru că George Topârceanu este noul șef bucătar al restaurantului Centru Vechi, iar partenera sa, Alina Sîrghi, este șef de tură.
„Am foarte mare bază în ea”, spune poetul-bucătar, care spune că, în lipsa lui, ea se descurcă la fel de bine.
Cei doi au făcut o bună impresie pretențiosului juriu de la „Chefi la cuțite” – Florin Dumitrescu, Sorin Bontea și Cătălin Scărlătescu, veniți la Antena 1 după ce inițial au fost la ProTV, la „Masterchef”.
Ambii au trecut în etapa următoare a concursului, încât ne vor încânta cu prezența, preparate surpriză, dar și cu interesanta lor poveste de dragoste.
Biciclistul fără granițe, care a „furat” meseria de bucătar
Când spui bucătar, te gândești la un tip puțin rotofei, bonom, gen Horia Vîrlan.
George Topârceanu, la cei aproape doi metri înălțime ai săi, are mai mult alură de sportiv.
Că s-ar fi descurcat și în acest domeniu o dovedește povestea sa de viață, interesantă și surprinzătoare. La 19 ani a plecat spre Portugalia, pe bicicletă, îmbrăcat precum un concurent al unei competiții sportive.
A cumpărat una second-hand, a pus piese noi pe ea, a făcut o struțo-cămilă, ceva între bicicletele de trekking și cele de curse, care să-l ajute să ajungă la destinație.
„Toată lumea pleca ilegal înainte, asta era cea mai bună formă de a ieși. M-am gândit că fiind pe bicicletă, precum cei de la concursuri gen Turul Franței, nimeni nu o să mă întrebe de nimic. Și chiar așa a fost. Aveam costumație specială de ciclism. Am făcut în 24 de zile 4.500 de km. Aveam 118 kg când am plecat și am ajuns cu 80 de kg. A fost aventura vieții mele. Dormeam în aer liber și mă hrăneam doar cu fructe. Făceam duș în lanurile cu irigații”, povestește George Topârceanu.
Am vrut să ajungă în Portugalia pentru că atunci era visul american, iar țara respectivă era precum o ușă deschisă spre America.
„Dacă era pământ până în America, mă duceam cu bicicleta până acolo, nu era o problemă. Dar am rămas acolo (în Portugalia – n.r.) 14 ani, din care 12 ani m-am ocupat doar de bucătărie. Am început de jos, de la spălat vase, după doi ani aproape am avut oportunitatea să intru să spăl legume. Era un restaurant foarte bine cotat, iar cine intra ca spălător de vase, acolo rămânea, de obicei. Era foarte greu să progreseze.
Încet-încet m-am lipit de un șef bucătar acolo. Erau trei bucătării în acel restaurant, una internațională, una mediteraneană și una latino-americană.
Eu m-am lipit de bucătăria mediteraneană, am intrat la spălat de legume, iar după ce am «furat» meseria, am ajuns la bucătărie. Am învățat foarte multe acolo”, a continuat bucătarul.
Când problemele economice au apărut și în Portugalia, s-a gândit să se întoarcă în România, să facă o afacere cu ceea ce știe.
„Am avut restaurant, l-am închis… asta e. Mie îmi place să gătesc, nu să administrez.
Aici, la Centru Vechi, patronii mi-au dat mână liberă, să creez, să fac meniuri speciale, să pun în practică imaginația. Sunt și clienți pentru așa ceva. Este un proiect foarte frumos, în care cred”, explică chef George.
Un George Topârceanu al bucătăriei
Marca sa de bucătar este caracatița a la chef George, „nimeni nu mai face în Suceava așa ceva” – spune el mândru – „și, în general, fructele de mare”.
„Orice preparat pe care îl fac are amprenta mea. Nu sunt genul de bucătar care să copieze preparatele altora. Încerc să creez. Iau materia primă și încep să experimentez până iese ceva bun. Folosesc foarte multe tehnici din bucătăria internațională, din experiența acumulată în Portugalia.
Bucătăria românească are nevoie de asemenea tehnici. De exemplu, anul trecut am participat la Festivalul «Barabula de Aur», la Gura Humorului, un eveniment simbol al bucătăriei bucovinene, unde este o luptă strânsă între bucătăriile pensiunilor și ale restaurantelor din regiune. Dar am câștigat locul I, «Barabula de Aur», cu o fuziune între bucătăria românească și cea moleculară”, explică bucătarul-șef George Topârceanu.
Sunt meniuri pe care le pregătește special, dar sunt și clienți care sunt răsfățați în restaurant cu meniuri personalizate.
„Merg la masă, discut cu ei, văd pe ce anume sunt înclinați și țin cont de asta. Proiectul merge exact în sensul acesta – interacțiunea cu omul din sală, să vedem ce vrea, care sunt dorințele sale. Zilnic testăm noi meniuri și noi preparate. Avem clienți care sunt dispuși să experimenteze. Vrem să facem un laborator culinar, nu un simplu restaurant. Centru Vechi va fi altceva”, explică George, care a preluat funcția de bucătar-șef de trei luni.
De exemplu, în fiecare seară, când vine clientul în restaurant, are parte de o recomandare a bucătarului, care nu este în meniu.
Managerul restaurantului Centru Vechi, Dragoș Vereș, a precizat:„Chiar și la meniul zilei am început să punem preparate cu alte gusturi, să le oferim un plating deosebit, nu ca la cantină. Într-o zi am avut la meniul zilei fasole cu cârnați, dar ce a ieșit a fost ca la restaurantele cu stele Michelin – cu flori comestibile și alte nebunii. Iar asta la prețul normal, de meniul zilei. E un plus oferit clienților noștri. Astfel, clienții pot experimenta, să descopere gusturile lui George. Acesta este specificul restaurantului Centru Vechi, iar ospătarii din sală pot să îi îndrume pe clienți să ia o pauză de la vechile obiceiuri culinare și să descopere preparatele altfel”.
Un nou meniu, a la George Topârceanu, dar și un show culinar cu vedete
Pornind de la preparatele speciale făcute în această perioadă, de la „experimentele” culinare cu clienții și preferințele acestora, după 24 februarie, adică după Dragobete, va fi prezentat noul meniu al restaurantului, care va purta marca lui chef George Topârceanu.
„În plus, pentru data de 21 aprilie pregătim un show culinar, cu cinci preparate principale, fine dining, plus desert. O să fie o grămadă de invitați de la show-urile culinare la care am participat. Va fi un show pe cinste!”, spune George entuziasmat.
Mesele la restaurant, de la excepție la regulă
Într-o țară în care de obicei se mânca acasă, ce gătea fiecare, iar restaurantul era doar pentru ocazii speciale, perspectiva se modifică tot mai mult.
Restaurantul a devenit locul în care unii merg să mănânce zi de zi, chiar dimineață, prânz și cină.
„Avem clienți care vin frecvent pentru micul dejun și cafea, la amiază pentru meniul zilei, sunt tot mai mulți, iar seara, după 5.30-6.00, începe lumea să iasă în oraș”, spune Dragoș Vereș.
„La restaurant ai o varietate foarte mare de feluri de mâncare. Cât timp mai avem să gătim acasă, în secolul vitezei? Prețurile sunt adaptate după posibilitățile clienților, cu preparate la prețuri mai ridicate, dar și altele accesibile tuturor. Plus că este o bucătărie completă, în care poți servi de la paste, cărnuri, până la fructe de mare”, spune George Topârceanu, actual concurent de la „Chefi la cuțite”, fost concurent la „Masterchef” și la „Arena Bucătarilor”, unde a ajuns în semifinală, iar anul acesta este convins că va intra și în finală.
Pe lângă atmosferă, primirea plăcută, foarte mult contează calitatea preparatelor culinare.
„Nu este fast-food, clienții vin să se relaxeze, să bea un pahar, să mănânce în tihnă. 25-30 de minute maximum timp de așteptare, maximum 40, dacă restaurantul este plin. Dacă vin 10 persoane la o masă și comandă toți preparate diferite, e și normal să dureze, pentru că nimic nu este gătit înainte, totul se face proaspăt, pe loc, chiar și supele cremă. Avem bucătărie semideschisă, clienții ne aud când tocăm, când strigăm comanda…”, spune George, care e convins că tot mai multă lume va opta pentru mesele la restaurant, pentru a se bucura de mâncarea pregătită de profesioniști.