La Școala Gimnazială „Ion Creangă” a avut loc sâmbătă, 12 decembrie, o activitate deosebită sub genericul „Împreună împodobim bradul”, în cadrul proiectului „CES – Comunicare. Empatie. Suport“, coordonat de dna profesoară Cuțui Camelia. Activitatea s-a desfășurat în două etape. Prima etapă s-a desfășurat pe ateliere de lucru pentru valorificarea creativității elevilor. Elevii au confecționat podoabe pentru pomul de Crăciun și decorațiuni pentru sărbătorile de iarnă, valorificându-și potențialul creator și aptitudinile personale, au reciclat diverse materiale pentru a obține produse decorative. În partea a doua a activității elevii au amenajat o expoziție cu aceste produse.
Proiectul este pe domeniul educație civică, iar elaborarea sa a plecat de la necesitatea integrării elevilor cu dificultăți de învățare și adaptare. Proiectul își propune transformarea diferențelor care pot crea separarea și izolarea elevilor în cauză în avantaje concretizate în promovarea bogăției și a diversității experienței educative care rezultă din aceste diferențe. La acest proiect au participat 50 de elevi cu CES și o echipă de elevi voluntari de la școlile gimnaziale „Ion Creangă”, Nr. 1, Nr. 4 și Nr. 10, precum și cadrele didactice Oltea Prelucă, Carolina Alecu, Olga Ignătescu, Crenguța Grosar și bibliotecara Geanina Bernicu.
Activitățile propuse dezvoltă abilitățile de comunicare, de lucru în echipă, de schimb de experiență, dezvoltă de asemenea competențele practice și abilitățile de pre-profesionalizare: 1) Atelier de lucru pentru valorificarea creativității elevilor, 2) Realizarea expoziției “Diferențele ne unesc, nu ne separă”, 3) Jocuri ludice cu parașuta curcubeu, 4 ) Concursul „Să fi pentru o zi actor”‚ citirea și interpretarea unui text,5) Realizarea de aranjamente florare și apoi realizarea unei expoziții cu vânzare. Ultima activitate din proiect, care se va desfășura în luna mai, intitulată „Pâinea bunicii făcută de mine”, constă în organizarea unui atelier de lucru ce-și propune participarea directă a copiilor la plămădirea pâinii ,implicarea lor în frământarea și coacerea ei. Activitatea se va desfășura în parteneriat cu firma Kaufland.
Proiectul urmărește să obțină schimbări pozitive în comportamentul elevilor din grupul-țintă, în acord cu nevoile lor de relaționare, comunicare și integrare în colectivitate. Prin activitățile comune derulate pe parcursul proiectului, elevii parcurg atât un demers de autocunoaștere, cât și unul de cunoaștere a celorlalți, înțelegând astfel că fiecare individ este diferit, dar că tocmai diferențele pot să apropie prin valorile lor intrinsece: noutate, varietate, originalitate, oportunitate de descoperire și valorificare a potențialului propriu prin comparație constructivă. Astfel, elevii vor reuși să elimine în mare parte, dacă nu total, inconvenientele ce le afectează procesul de integrare în colectivitatea mai mică a școlii și, mai târziu, în comunitatea locală.