Bilanț

Compania Vast Resources anunță creșteri semnificative la producția de minereuri la mina din Iacobeni



Mina de la Mănăila FOTO www.vastresourcesplc.com
Mina de la Mănăila FOTO www.vastresourcesplc.com

Compania britanică Vast Resources a anunțat că în al doilea trimestru al acestui an au fost înregistrate creșteri semnificative la producția de minereuri extrase din mina Mănăila, din comuna Iacobeni. Președintele și directorul executiv al Vast Resources România, Andrew Prelea, a anunțat ieri că cel de al doilea trimestru al acestui an s-a încheiat cu succes, iar compania poate anunța noi recorduri pentru mina din județul Suceava. El a explicat că potrivit ultimelor date publicate, în perioada aprilie-iunie 2017 au fost înregistrate creșteri semnificative în ceea ce privește numărul de tone măcinate, cantitatea de minereu procesat, cantitatea de concentrat produs, dar și profilul general de producție.
Astfel, în cazul minei de la Mănăila, Vast Resources a înregistrat creșteri cu 41% a cantității de minereu extras și cu 54% a minereului măcinat, comparativ cu primele trei luni ale anului. În același timp, cantitatea de concentrat de cupru produs în această mină a crescut și ea cu 57%, iar în cazul concentratului de zinc, a cărui producție a început în a doua jumătate a anului trecut, specialiștii Vast Resources au reușit să crească nivelul concentratului din minereul extras cu 51%.
Președintele Vast Resources România a mai amintit că tot în acest semestru a fost pusă în funcțiune și o linie de gravitație al cărei scop este acela de a recupera un concentrat de pirită ce conține aur și argint, în cantități reduse.
„Cel de al doilea trimestru a fost unul extrem de bun pentru linia noastră de producție, în ciuda faptului că au existat și perioade cu ploi abundente. De asemenea, rezultatele sunt cu atât mai îmbucurătoare cu cât activitatea de la această mină s-a desfășurat în paralel cu procesul de dezvoltare a carierei, ale cărui obiective sunt creșterea și optimizarea producției. Cu alte cuvinte, activitățile de modernizare ce vizează reducerea costurilor de exploatare și construirea unui portofoliu de operațiuni miniere sustenabile pe termen lung nu interferează cu activitatea de zi cu zi a minei”, a declarat Andrew Prelea.
Andrew Prelea apreciază că rezultatele bune se datorează, în mare parte, managementului minei de la Mănăila
Președintele companiei a subliniat faptul că rezultatele extrem de bune înregistrate la mina suceveană se datorează, în mare parte, managementului local și personalului care implementează sistemele de reconstrucție a circuitelor de măcinare și a stației de flotare, în care Vast Resources a început să investească în acest semestru.
Andrew Prelea a explicat că obiectivul investițiilor, care vor fi încheiate în această vară, este de a atinge o rată de execuție constantă de 15.000 de t/lună până în septembrie 2017.
El a mai spus că, în paralel, Vast Resources continuă studiul de fezabilitate pentru a indica cea mai eficientă modalitate de recuperare a metalelor pe care iazul de decantare din zona Fâneața le conține.
„Potențialul identificat de noi în această țară, dar și cultura minieră pe care o au localnicii de aici au pus România în topul listei de priorități a investițiilor pe care Vast Resources își propune să le facă. Astfel, vom continua să investim în modernizarea minei din Suceava, în testarea iazului de decantare din Bihor, vom continua procesul de forare de la Cârlibaba și vom începe forarea la Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, în vederea creării unui nou complex metalurgic regional”, a adăugat Andrew Prelea.
De precizat că în luna martie a acestui an, Vast Resources a anunțat că a achiziționat în totalitate mina Mănăila din județul Suceava, după achiziționarea ultimului pachet din acțiunile minei, de 49,9%, devenind astfel unicul proprietar al companiei Sinarom Mining Group SRL.



Recomandări