Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern pentru modificarea Codului Penal, publicată deja în Monitorul Oficial, are efecte și pe plan local. Mai multe persoane trimise în judecată și în cazul cărora procesele nu s-au finalizat, dar și persoane ale căror dosare se află în lucru la structura locală a Direcției Naționale Anticorupție, vor scăpa basma curată odată cu noile modificări sau vor putea primi pedepse mult mai mici.
Printre principalii beneficiari ai acestei Ordonanțe ar fi comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț, fostul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Suceava, dar și Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava până în iunie 2004.
În ambele cazuri este vorba de prejudicii care depășesc suma de 200.000 de lei, deci faptele pentru care s-au derulat anchetele rămân incriminate de Codul Penal. Numai că, potrivit modificărilor operate acum, limita de pedeapsă scade la 6 luni – 3 ani și nu ca până acum, când abuzul în serviciu era pedepsit cu până la 7 ani de închisoare.
Asta înseamnă că faptele pentru care sunt judecați Todiruț și Bujor se prescriu, iar aceștia vor scăpa basma curată, asta în condițiile în care la prima instanță și unul și celălalt au primit condamnări cu executare.
Un alt caz în care Ordonanța își face efecte imediat este cel al lui Florin Sinescu, fostul prefect de Suceava. În cazul acestuia, la DNA Suceava se afla în lucru în fază terminală un dosar privind fapte de abuz în serviciu. Cum în acest caz nu s-a produs nici un prejudiciu, faptele pentru care se derulează ancheta nu mai sunt incriminate ca infracțiuni.
Parțial vor scăpa de răspundere și procurorul Dumitru Dîmbu, respectiv judecătorul Bogdan Bărbuță. Aceștia sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, printre care și de abuz în serviciu. Ori, pentru aceste acuzații procesul în ceea ce-i privește va înceta.
În primă instanță, Todiruț a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare
Comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț, fostul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Suceava, a fost condamnat de prima instanță, respectiv Curtea de Apel Iași, la o pedeapsă de 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. El a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial. Aceeași pedeapsă și pentru aceeași infracțiune a primit-o și comisarul-șef Alexa Teodorovici, fostul șef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, nimeni altul decât nașul lui Ioan Nicușor Todiruț. Practic, pentru faptele petrecute în 2006 a intervenit prescripția și atât Todiruț, cât și Teodorovici vor scăpa basma curată.
Potrivit rechizitoriului de sesizare a instanței de judecată, comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț, în calitate de șef al IPJ Suceava și ordonator terțiar de credite, „în perioada iulie-octombrie 2006, cu știință, și-a încălcat atribuțiile de serviciu în derularea procedurii de achiziție a imobilului din municipiul Suceava, strada Universității, nr. 19, cu destinația de sediu al Poliției Municipiului Suceava”.
Mai exact, procurorii anticorupție susțin că Todiruț a încălcat două atribuții prevăzute prin fișa postului, dar și o serie de dispoziții privind achizițiile publice, toate acestea având ca rezultat stabilirea unui preț de cumpărare mai mare decât valoarea de piață a imobilului. Este vorba de suma de 5.865.152 de lei (58 de miliarde de lei vechi), sumă ce ar fi fost achitată nejustificat din bugetul Ministerului Administrației și Internelor și care a reprezentat un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL Suceava, firmă administrată de afaceristul Constantin Bujorean.
Bujor primise 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu
Un alt beneficiar al acestei Ordonanțe este Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava. Acesta a fost trimis în judecată în 2006, dar procesul s-a lungit extrem de mult, astfel încât abia după aproape 8 ani de judecată s-a dat prima soluție.
Fostul director economic al Primăriei Suceava a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni. Din cauza prelungirii acestui proces, o parte dintre infracțiuni s-au prescris, iar procesul a luat sfârșit. Astfel, procesul penal s-a încheiat în ce privește infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură. În schimb, Neculai Bujor a fost găsit vinovat pentru infracțiunea de abuz în serviciu și a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Ce-i drept, Bujor mai are o infracțiune de luare de mită, pentru care a primit 10 ani de închisoare, dar și în acest caz ar putea scăpa cu o pedeapsă mai mică. În plus, Neculai Bujor are peste 60 de ani, deci va beneficia de o reducere în ceea ce privește executarea pedepsei.
Neculai Bujor, în solidar și cu alți inculpați, respectiv Tamara Chiribucă Achiței, Constantin Bâta, Emilia Șveica, Violeta Spătariu și Ioana Ungureanu, a fost obligat și la plata unor despăgubiri, bani cu care a fost prejudiciat bugetul local. Suma care trebuie achitată este de 3.626.744 de lei (36 de miliarde de lei vechi), reprezentând adaosuri, sume necuvenite, plăți nelegale, valoarea lucrărilor de reparații achitate către anumite firme și neefectuate. Neculai Bujor a mai fost obligat și la plata sumei de 2.832.174 de lei reprezentând facturi fiscale pentru care nu a existat contract sau cu privire la care s-a depășit valoarea contractată, din care suma de 1.451.808 lei reprezintă contravaloare marfă achitată, dar nelivrată către Primăria Suceava.
Acest caz este cunoscut ca dosarul „napolitanelor”, și asta pentru că ancheta procurorilor DNA Suceava, pe atunci PNA Suceava, a scos în evidență că în decurs de 425 de zile, din 2002 până în 2003, Primăria Suceava s-a aprovizionat cu 23,2 tone de napolitane cu cacao și fructe, salatine, fursecuri, saleuri, sărățele, ceea ce înseamnă că zilnic s-au mâncat în jur de 55 de kg din aceste produse. Acestora li s-au adăugat și alte produse de patiserie, după cum urmează: 9.300 de ștrudele, 3.100 de plăcinte cu mere, 4.100 de cutii de MaxiMix și 4.500 de cutii de alune.
Pentru a justifica aceste consumuri uriașe, administratorul de la acea vreme al Primăriei Suceava, Constantin Bâta, a întocmit în fals mai multe documente din care rezultă că pe meleagurile noastre au poposit 250 de delegații din străinătate.
Marfa a fost distribuită de firmele administrate la acea vreme de Tamara Chiribucă, actualmente Achiței, nimeni alta decât cumătra lui Neculai Bujor, fostul director economic al Primăriei Suceava, cel care lua toate deciziile importante din instituție.
De prevederile acestei ordonanțe va beneficia și Constantin Bâta, fost director în Primăria Suceava. Acesta a fost condamnat la prima instanță la 10 ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor public, faptă care dispare acum dintre acuzații. Totuși, Bâta a mai primit pentru fals intelectual 5 ani de pușcărie, iar pentru complicitate la înșelăciune a fost taxat cu 10 ani de închisoare.
Pentru ce este cercetat fostul prefect Sinescu
În cazul lui Florin Sinescu, fostul prefect al județului Suceava, procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava derulează cercetări pentru abuz în serviciu.
Procurorii DNA Suceava consideră că prefectul Florin Sinescu l-a menținut în funcție pe Săvel Botezatu în perioada 1 octombrie 2012 – 4 decembrie 2014 prin nerespectarea legii. Mai exact, prefectul de Suceava nu a respectat prevederile Legii 176/2010 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate. Concret, deși inspectorii ANI i-au cerut prefectului să pună în aplicare sentința civilă a Curții de Apel Suceava prin care s-a constatat că Săvel Botezatu s-a aflat în conflict de interese, acesta a refuzat.Deși au existat mai multe solicitări pentru încetarea mandatului primarului din Udești, nici una dintre ele nu a fost pusă în aplicare.
Prin aplicarea prevederilor Ordonanței publicate marți noapte în Monitorul Oficial, procurorii DNA vor dispune clasare și vor închide dosarul.
Care sunt acuzațiile de care scapă procurorul Dîmbu și judecătorul Bărbuță
De prevederile mult blamatei Ordonanțe vor beneficia parțial și procurorul Dumitru Dîmbu, respectiv judecătorul Bogdan Bărbuță. Cei doi au fost trimiși în judecată alături de alte șase persoane fizice și o persoană juridică, Nikodemus Babiuc.
Dumitru Dîmbu, fost șef Secție Urmărire Penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, este acuzat de nu mai puțin de 12 infracțiuni, dintre care 6 privesc favorizarea făptuitorului, între care una în formă continuată. De asemenea, Dumitru Dîmbu va mai fi judecat și pentru alte infracțiuni, respectiv: trafic de influență, complicitate la șantaj, instigare la compromiterea intereselor justiției, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite.
Și judecătorul Bogdan Ilarion Costică Bărbuță are de răspuns pentru un număr mare de fapte penale. Infracțiunile au fost comise în calitate de magistrat al Judecătoriei Rădăuți. Bogdan Bărbuță este acuzat de luare de mită, 3 infracțiuni de trafic de influență dintre care una continuată, complicitate la luare de mită, complicitate la șantaj, 3 infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale).
În cazul celor doi, faptele de abuz în serviciu dispar, dar totuși rămân celelalte acuzații, deloc puține la număr. Dosarul care-i privește pe Dîmbu și Bărbuță, dar și pe afaceristul Constantin Babiuc sau fostul primar de Rădăuți, Aurel Olărean, se află în Camera Preliminară la Curtea de Apel Cluj. Magistratul care are dosarul în lucru a dat pronunțarea încă de acum jumătate de an, dar nu a catadicsit să o motiveze.
Consecințe
Comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț și Neculai Bujor, fostul director economic al Primăriei Suceava, printre beneficiarii ordonanței de modificare a Codului Penal
