Verdict

Comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț, fostul șef al IPJ Suceava, achitat definitiv și în al doilea dosar de corupție



Comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț, fostul șef al IPJ Suceava
Comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț, fostul șef al IPJ Suceava

Comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț, fostul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Suceava, a fost achitat ieri definitiv în al doilea dosar în care era judecat pentru fapte asimilate celor de corupție. Este vorba de dosarul privind achiziția clădirii în care ar fi trebuie să funcționeze sediul Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc. Curtea de Apel Suceava a respins apelul declarat de procurorii DNA Suceava, astfel încât fostul șef al IPJ Suceava este acum curat în ceea ce privește acuzațiile care i s-au adus.
Este al doilea dosar în care Todiruț este achitat. Cealaltă achitare a fost dictată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul privind achiziția sediului Poliției municipiului Suceava, de pe strada Universității, de lângă Kaufland.
În acest al doilea dosar au primit achitări și comisarul-șef Alexa Teodorovici, fostul șef al Serviciului de Logistică al IPJ Suceava, Nicolae Vranău, om de afaceri câmpulungean, fost consilier județean, director al firmei Geomold, de la care s-a cumpărat clădirea, dar și evaluatorul autorizat ANEVAR Gheorghe Licurici. Față de Emilia Bedrule, registratorul-șef al Oficiului de Publicitate Cadastrală și Imobiliară Suceava, procesul a încetat ca urmare a intervenirii prescripției speciale.
Și pentru persoanele amintite mai sus, soluția de ieri a Curții de Apel Suceava este definitivă.
Pentru ce au fost trimiși în judecată
Actele de vânzare-cumpărare a clădirii în care ar fi trebuit să se mute polițiștii câmpulungeni au fost întocmite în cursul anului 2006, iar suma pe care Ministerul Afacerilor Interne a plătit-o a fost de 2,6 milioane de lei. La negocierile derulate la sediul firmei Geomold au participat un ofițer superior din cadrul MAI, dar și șeful de atunci al Poliției Suceava, comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț.
Clădirea era în stare de degradare și, arată anchetatorii, deși Todiruț nu putea cere pentru reparații de la minister mai mult de 60% din valoarea totală de achiziției, inspectorul-șef a solicitat suma de trei milioane de lei. Banii nu i-a primit, firește, iar în aceste condiții clădirea s-a degradat și mai mult, fiind practic o ruină.
Procurorii DNA susțin că după întoarcerea din exilul de la IPJ Călărași, comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț a încercat să acopere neregulile și, chipurile, cu destinația de renovare a unui toalete din curtea postului de poliție de la Vulturești, un WC de țară, s-au cumpărat materiale pentru toaletele din clădirea de la Câmpulung Moldovenesc.
Mai mult, arată anchetatorii, se pare că și angajaților poliției câmpulungene li s-a cerut să contribuie cu bani pentru lucrările de renovare, fiind văruiți câțiva pereți și puse termopane la mai multe geamuri.
Timp de aproape patru ani, în clădirea pe care MAI a dat aproape 2,6 milioane de lei a stat în chirie firma Geomold, înțelegerea inițială fiind doar până la începutul lui 2007.
Anchetatorii au calculat că, la prețurile din acea perioadă, Geomold ar fi trebuit să plătească IPJ Suceava aproximativ 380.000 de lei, însă acest lucru nu s-a petrecut, și această sumă fiind calculată la prejudiciul total.
Pentru ce a fost judecat și achitat definitiv în celălalt dosar
Comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț a fost achitat definitiv de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție la finele lunii aprilie. Inițial, Curtea de Apel Iași îl condamnase la o pedeapsă de 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. El a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial. Și în cazul comisarului-șef Alexa Teodorovici, fostul șef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, magistrații de la instanța supremă au dat o soluție similară.
Omul de afaceri Constantin Bujorean, administratorul firmei SC Servicii Comerciale SRL Suceava, a primit și el achitare. Acesta a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, faptă pentru care Curtea de Apel Iași îl condamnase la 3 ani și 10 luni de închisoare, și pentru infracțiunea de evaziune fiscală, pedeapsa dată de Curtea de Apel Iași fiind tot de 3 ani și 10 luni. În același dosar au mai fost achitați și doi experți ANEVAR: Gheorghe Licurici și Mihai-Sorin Muntean. Ei au fost trimiși în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.
Potrivit rechizitoriului de sesizare a instanței de judecată, comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț, în calitate de șef al IPJ Suceava și ordonator terțiar de credite, „în perioada iulie-octombrie 2006, cu știință, și-a încălcat atribuțiile de serviciu în derularea procedurii de achiziție a imobilului din municipiul Suceava, strada Universității, nr. 19, cu destinația de sediu al Poliției Municipiului Suceava”.
Mai exact, procurorii anticorupție susțineau că Todiruț a încălcat două atribuții prevăzute prin fișa postului, dar și o serie de dispoziții privind achizițiile publice, toate acestea având ca rezultat stabilirea unui preț de cumpărare mai mare decât valoarea de piață a imobilului. Este vorba de suma de 5.865.152 de lei (58 de miliarde de lei vechi), sumă ce ar fi fost achitată nejustificat din bugetul Ministerului Administrației și Internelor și care a reprezentat un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL Suceava, firmă administrată de afaceristul Constantin Bujorean.
„În calitate de ordonator terțiar de credite a semnat contractul de vânzare-cumpărare nr. 6159/2 noiembrie 2006, acceptând o valoare supraevaluată a imobilului de 11.900.000 de lei (119 miliarde de lei vechi) față de valoarea reală de piață de 6.034.868 de lei (60 de miliarde de lei vechi), deși alocarea bugetară aferentă acestui obiectiv era de 2.529.000 de lei (25 de miliarde de lei vechi)”, se mai arată în rechizitoriul prin care a fost sesizată Curtea de Apel Suceava.



Recomandări

Afaceristul cu mobilă Vlăduț Luchian, condamnat definitiv și trimis la pușcărie după ce a înșelat 11 persoane

Afaceristul cu mobilă Vlăduț Luchian, condamnat definitiv și trimis la pușcărie după ce a înșelat 11 persoane
Afaceristul cu mobilă Vlăduț Luchian, condamnat definitiv și trimis la pușcărie după ce a înșelat 11 persoane

Afaceristul cu mobilă Vlăduț Luchian, condamnat definitiv și trimis la pușcărie după ce a înșelat 11 persoane

Afaceristul cu mobilă Vlăduț Luchian, condamnat definitiv și trimis la pușcărie după ce a înșelat 11 persoane
Afaceristul cu mobilă Vlăduț Luchian, condamnat definitiv și trimis la pușcărie după ce a înșelat 11 persoane