Comercianții nu au voie să vândă, pe caniculă, produse de origine animală în spații care nu au temperaturi adecvate, să sacrifice animalele în alte locuri decât abatoarele autorizate sau să transporte marfă în lipsa dotării mașinilor cu echipamente frigorifice, potrivit unor recomandări ANSVSA.
Recomandările de siguranță alimentară, pentru protejarea sănătății publice pe timp de caniculă, ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) sunt incluse într-o strategie de combatere a efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătății și bunăstării animale și sănătății publice veterinare în situațiile de avertizare cod portocaliu și cod roșu.
Totodată, agenții economici din industria alimentară trebuie să asigure manipularea, depozitarea și transportul produselor de origine animală în unități autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar, fiind interzisă comercializarea cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
În plus, firmele din sectorul alimentar nu au voie să proceseze sau să ambaleze produse de origine animală depreciate, iar subprodusele și deșeurile nedestinate consumului uman trebuie evacuate din spațiile de prelucrare și preparare a alimentelor.
Strategia ANSVSA va fi aplicată prin intermediul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene și a municipiului București, cu sprijinul asociațiilor profesionale din industria alimentară și al altor autorități cu responsabilități în domeniu.