Indivizii prinși sâmbăta trecută vânzând, în apropierea halei de carne a pieței din orașul Vicovu de Sus, o cantitate impresionată de carne pentru care nu aveau acte de proveniență, au scăpat de amenzile de sute de milioane de lei vechi cu care au fost amenințați.
Li s-au aplicat doar avertismente scrise, motivația fiind că sunt la prima abatere. „Conform procedurilor, luni, la o zi după control, i-am așteptat să vină să ne prezinte acte care să dovedească faptul că nu vindeau ilegal carnea. Așa cum am intuit încă de la fața locului, nu au avut cum dovedi proveniența cărnii. Totuși, am considerat că marfa pe care le-am confiscat-o, și așa în cantitate foarte mare, reprezintă o sancțiune suficientă”, a explicat Vasile Semeniuc, șeful Serviciului de Inspecție și Control din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava.
De la Vasile Șorodoc, din comuna Voitinel, aflat în piața din Vicovu de Sus împreună cu soția, sanitar-veterinarii au confiscat nu mai puțin de 534 de kilograme de carne și 17 kilograme de preparate din carne.
De la Petru Pleșca, din comuna Frătăuții Noi, aflat în piață împreună cu un văr, Gheorghe Pleșca, s-a confiscat cantitatea de 50 de kilograme de carne. Proprietarul altor 30 de kilograme de carne scoasă la vânzare nu a putut fi identificat, abandonându-și marfa la apariția echipei de control.
Animale bolnave pe mesele oamenilor
Sâmbăta trecută, așa cum a promis, o echipă de la Direcția Sanitar Veterinară a efectuat un nou control în piața orașului din Vicovu de Sus.
Inițial, totul părea în regulă, hala fiind închisă (așa cum s-a dispus cu o săptămână mai înainte din cauza condițiilor de igienă precare), iar în zonă nefiind nici un comerciant de carne. Plecați de la fața locului, inspectorii s-au întors înapoi în doar 10 minute, după ce au primit o sesizare prin telefon.
De această dată, activitatea comercială era în toi. Pe câteva mese improvizate în aer liber, câțiva comercianți vindeau carne și preparate din carne. Nu aveau nici un act de proveniență asupra mărfurilor pe care le vindeau și nici vreun certificat de calitate.
În plus, întreaga cantitate de carne fusese adusă într-o furgonetă descoperită, iar pentru a proteja marfa de ninsoare comercianții o acoperiseră cu pături și nyloane.
Riscul la care se supun în astfel de situații consumatorii este deosebit de mare. Cum animalele scoase la vânzare au fost sacrificate și scoase pe piață fără a fi supuse nici unui test, pe masa oamenilor poate ajunge cu ușurință carne vacă infestată cu rabie, ori chiar cu antrax, boală descoperită recent la un vițel din județ.